Georgia Üniversitesi doktorlarınca yapılan araştırmada dünyada her yıl 275 milyon ton plastik atık üretildiği tespit edildi. Bu rakamın 32 milyon tonu karaya, 8 milyon tonu ise okyanuslara bırakılıyor. İşte bu büyük problemin çözümü yaban enginarından gelecek.
Avrupa projesi “FIRST2RUN” ile ortaklaşa çalışan Novamont ve Versalis, “Matrica” isimli bir girişimde bulunarak yenilenebilir çevre dostu biyoplastik ürünler geliştirmeye çalışıyorlar. Yaban enginarının tohumlarından çıkarılan yağ, ay çiçek yağı ile karıştırılıyor. Yaprakları fabrikalarda kullanılacak enerji üretimi için yakılırken, tohumdan arta kalanlar ise hayvanlara yem olarak kullanılıyor.
Tarım uzmanı Michel Falce, yaban enginarı ekiminin tarım alanlarını olumsuz etkilemeyeceğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Bu üretim tarımı etkilemeyecek hatta kaybedilen tarım olanaklarını canlandıracak. Sardunya’da son 30 yılda 60 bin hektarlık tarım alanı terk edildi. Burada biz küçük bir yüzdeyi, yüzde üç ile dörtlük bir dilimi yaban enginarı ile harekete geçirmeyi amaçlıyoruz. Bu bitki Akdeniz iklimi ile tamamen uyumlu. Sulamaya da gerek duymuyor, yağmur suları ona yetiyor.”
Biyoplastik fabrikası da yine geri dönüşüm ile terk edilmiş bir fabrika hayata geçirilerek inşa edildi. Şimdi asit kazanları biyoplastik üretimi için çalışıyor. Ancak içlerinde asit değil yağmur suyu ve oksijenli su bulunuyor. Fabrikada kullanılan tüm maddeler çevre dostu.
Yenilenebilir ve çevre dostu konular ile ilgilenen bilim insanları ekibinin lideri ise Luigi Capuzzi. Sardunya’da üretilen biyoplastiklerin yanı sıra gemiler için de biyolojik yağ üretiyorlar. Denize zarar vermeyen, havayı kirletmeyen doğa dostu bu yağlar, denizi petrolün yan etkilerinden koruyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder