11 Ağustos 2015 Salı

‘Sonbahar Sendromu’ Petrolde Baskıyı Artıracak

Bir ayda yüzde 20 düşen petrol fiyatları uzmanlara göre, mevsimsel faktörlerin talebi aşağı çekmesiyle sonbaharda baskı altında kalmaya devam edecek. 2016-2017 vadeli petrol kontratları da fiyatlarda zayıf seyrin süreceğini ortaya koyuyor.

Temmuz ayında petrol fiyatlarındaki sert düşüşten yakınan bazı yatırımcıları daha da zor günler bekliyor. Geçen ay OPEC üyesi ülkelerin rekor seviyede üretim gerçekleştirmesiyle oluşan küresel arz fazlasının devam edeceği beklentileri ile düşüş eğilimine giren petrol fiyatlarında gerileme sürüyor. Son olarak Çin ekonomisinden gelen olumsuz veriler fiyatları yedi ayın en düşük seviyesine çekti. Uzmanlara göre petrol fiyatları son baharda baskı altında kalmaya devam edecek ve fiyatlarda düşüş sürecek. Brent türü ham petrolün varil fiyatı, önceki hafta Çin hisse senedi piyasasındaki volatilitenin etkisiyle 52.26 dolara gerileyerek yaklaşık 6 ayın en düşük seviyesini görmüştü. Son 7 haftadır düşüş eğilimini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı, Çin ihracatında son dört ayın en büyük düşüşünün gerçekleşmesinin ardından ocak ayından bu yana en düşük seviyesi olan 48.20 dolara kadar geriledi. Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı da 43.39 dolarla 19 Mart’tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Analistler, Çin’de son açıklanan ticaret verilerinin beklentilerin altında kalması ve ABD’de sondaj kule sayısının artmasının küresel arz fazlasına sebep olacağı beklentisinin petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, olası gevşemelerde 48.00 seviyesinin görülebileceğini kaydediyor.
Yolculukların azalması talebi düşürecek
Uzmanlara göre temmuzda yüzde 20 gerileyen petrol fiyatları mevsimler faktörler nedeniyle sonbaharda da baskı altında kalacak. Yaz aylarında insanların araba yolculuklarının sayasının azalacak olması, yaz aylarının son ermesinin klima kullanımını düşürecek olması, kış öncesinde dünyanın birçok yerinde rafinerilerin bakıma girecek olması, Yakın ve orta vadede fiyatları aşağı çekmeye devam edebilir. Uzmanlar, kış talebi öncesinde talebin zayıf kalmaya devam edeceği uyarısı yapıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder