28 Ağustos 2015 Cuma

Tesviyecilikte Kullanılan Eğeler

Üzerindeki çok sayıda kesici dişler ile talaş kaldırarak parçaları işlemeye yarayan alete “eğe” denir. 

Eğeyi doğru kullanma alışkanlığı kazanmak, tesviyeciliğin ön koşuludur. Eğe sapı genellikle sert ağaçtan yapılır. Sapın eğeye dikkatli geçirilmesi gerekir. Eğenin büyüklüğüne ve iş parçasının özelliğine göre sap ölçüsü değişir.
Eğe Çeşitleri
Üzerindeki çok sayıda kesici dişleri ile parçaları talaş kaldırarak işlemeye yarayan alete eğe denir.
Eğelerin kullanım yerlerine göre çeşitleri:
Tesviyeci eğeleri
Makine eğeleri
Kalıpçı eğeleri
Saatçi eğeleri
Diş sırası sayılarına göre eğeler
Çok kaba dişli eğeler
Kaba dişli eğeler
Orta dişli eğeler
 İnce dişli eğeler
Çok ince dişli eğeler
Profillerine göre eğeler
Kare eğeler
Üçgen eğeler
Yarım yuvarlak eğeler
Lama eğeler
Yuvarlak eğeler
Özel eğeler
Eğelerin boyları piyasada 4”-6”-8”-10”-12” ölçüsünde bulunur. Eğeler ile ilgili olarak aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
Eğeler, ölçü ve biçimlerine göre uygun, dişleri birbirine eşit ve keskin olmalıdır.
Eğeler, doğrultulmuş her tarafı aynı tarzda sertleştirilmiş ve temizlenmiş olmalıdır.
Kuyruk kısmı sertleştirilmemeli, dişsiz yerler parlak olmalıdır.
Eğeler sert bir cisimle vurulduğunda tınlamalıdır.
Her tarafı açık gri renkte olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder