18 Ağustos 2015 Salı

Bu İki Hammaddenin Sağlığa Uygunluğu Kanıtlandı

Trento Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin tek kullanımlık sofra gereçleri raporu açıklandı; Polipropilen (PP) VE Polistiren (PS)’in sağlığa uygunluğu kanıtlandı.

İtalya'nın plastik sofra gereçleri üreticilerinin büyük çoğunluğunu bir araya getiren; birçok faaliyetinin yanı sıra gıda ambalajlamaya ilişkin konularla da ilgilenip sektördeki birçok oyuncuya objektif bilgi sağlama hedefiyle geniş bir alanda yapılan araştırmaları destekleyen Union Plast üye grubu Pro.Mo, yine önemli bir araştırmaya imza attı.
İtalya’nın en büyük plastik sofra gereçleri üreticilerini bir araya getiren, “Union Plast” üye grubu Pro.Mo öncülüğünde yapılan araştırma ile farklı türlerdeki tek kullanımlık sofra gereçlerinin yaşam döngüsüne dair karşılaştırmalı önemli bir analiz ortaya kondu.
Trento Üniversitesi Mühendislik Bölümü’nün, alanının ünlü danışmanlık firması “QuotaSette”nin teknik desteğiyle yürüttüğü bu önemli karşılaştırmalı analizleri, küresel bir lider olan “SGS” test etme ve onaylama konusunda görev aldı.  Karşılaştırmalı analizlerin değerlendirilip tanınması sürecinin ardından; farklı türlerdeki sofra gereçlerinin “ISO 14044”e uygunluğu onaylandı.
Tek kullanımlık sofra gereçleri ISO 14044'e uygun!
Günümüzün en önemli çevresel problemleriyle de ilgilenen ve bu alandaki çalışmalar açısından değerli bir yaklaşım olan Yaşam Döngüsü Analizi (YDA) ile ilgili olarak Pro.Mo; 2012 yılında, Trento Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi'nden değerli çıkarımlarda bulunulabilmesi için özellikle ilgili bu konular üzerine yoğunlaşmasını istedi.
Ön incelemeden yapılan çıkarımların, konunun daha yakından incelenip değerlendirilmesinin bir sonucu olarak; danışmanlık şirketi QuotaSette'nin teknik desteği ile farklı türdeki sofra gereçlerinin yaşam döngüsüne dair karşılaştırmalı kapsamlı bir çalışma ortaya çıktı.
Analizin orijinalliği ve bütünlüğü, öngörülen senaryoların çokluğu; veri kalitesine olan bağlılık, sonuçların hassas doğası ile belirsizliğine ilişkin olarak yapılan bu kapsamlı çalışmanın test etme ve onaylama hizmetleri konusunda küresel bir lider konumunda olan SGS ile çalışıldı. Test ve onay süreci sonunda, tek kullanımlık sofra gereçlerinin ISO 14044'e uygunluğu kararı verildi.
Plastik dahil tüm farklı sofra gereçleri ve plastik ambalaj sektörü açısından yenilikçi nitelikte önemli bir araştırma!
Pro.Mo’nun gıda tüketimi için kullanılan tek kullanımlık sofra gereçleri üzerine yapılan karşılaştırmalı çalışmasını ve SGS’nin test ve onaylama süreci sonunda ISO 14044'e uygunluk kararını değerlendiren PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür;  bu karşılaştırmalı analizin, günümüzdeki tüketim alışkanlıklarına ilişkin ürünleri analiz ettiğine, mevcut ve olası kullanım ile yaşam döngüsünün sona ermesi senaryolarını araştırması nedeniyle de teknik açıdan çok büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekti.
“Görünüş”ten ötesine dikkat etmek gerekiyor!
PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, “Bu araştırma, görünüşten ötesine dikkat etmek gerektiğini hatırlatıyor ve plastik dahil tüm tek kullanımlık farklı sofra gereçleri için ve plastik ambalaj sektörü açısından yenilikçi bir nitelik taşıyor. Çalışmadan çıkarılabilecek temel sonuç, değerlendirilen hiçbir ürün türünün çevresel etkiler açısından yasaklanma ihtiyacının geçerli kılınabileceği hiçbir sonuç sağlamadığı… Bu durum özellikle, genellikle çevresel etkiler açısından olumsuz bir şekilde lanse edilen plastik sofra gereçleri ve bu çalışmanın bulgularına göre adını tamamen temize çıkan Polipropilen(PP) ve Polistiren (PS) için de geçerlidir. Daha da önemlisi: eğer bir ürünün çevresel etkisi, çevre politikası kararlarında belirleyici bir role sahipse, diğer tek kullanımlık ürünlerin lehine olacak şekilde PP ve PS sofra gereçlerinin kullanımını azaltma amaçlı CONAI katkılarına bir vergi getirmek veya farklı yaptırımlarda bulunmak uygunsuz görünüyor. Ayrıca, bu çalışmanın çevresel konularla ilgilenen karar mercileri ve kamu çalışanlarına yardımcı olabileceğine; Yaşam Döngü Analizi'nin en etkin araç olmaya devam ederek daha ileri çalışmalar ve değerlendirmeler için önemli bir başlangıç noktası olacağına inanıyoruz” dedi.
Bir ürünün çevresel etkisini değerlendirmek için Yaşam Döngü Analizi’nin çok etkili bir yöntem olduğunu vurgulayan Reha Gür, objektif ve anlamlı bilgilere ulaşılmasını sağlayan bu araştırmanın sonucu elde edilen analizlerin, ürünlerin yalnızca çevresel performansını geliştirme açısından değil; aynı zamanda halihazırda daha ileri çalışmalar, yeni geliştirmeler konusunda öngörülen önceki varsayım ile önyargıları da ortadan kaldırabilmek açısından çok büyük önem taşıdığını kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder