25 Ağustos 2015 Salı

Ambalajı Zedelenmiş Gıdalara Dikkat

GÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan: "Darbe aldığı açıkça gözlenen, bilhassa patlamış, şişme eğilimi gösteren ambalajlardan uzak durun."

Paketi ezilmiş ambalajlı gıdaların, gözle görülemeyecek yırtılmalara bağlı hava ile teması sonucunda ürünün bozulmasına yöntem açarak, sağlığı tehdit edebileceği belirtildi.
Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak havanın tesirinin artırmasıyla, yiyecek ve içeceklerin henüz kısa sürede bozulma riski taşıdığını söyledi.
Özellikle hazır gıdaların tüketiminde dikkatli olunması gerektiğine işaret eden İlhan, yaz aylarında henüz çok ter atıldığını, henüz fazla sıvıya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. İlhan, başta su olmak üzere ayran, çay, meşrubat, meyve suyu, soda, soğuk çay, kefir gibi birçok içeceğin vücudun sıvı dengesini korumada dayanak olduğunu anlattı.
Yiyecek ve içeceklerin bozulmaması için serin ve kuru yerde saklanması ve kesinlikle açıkta bırakılmaması gerektiğine dikkati çeken İlhan, bunların hazır ambalajlı gıdalar için de geçerli olduğunun vurguladı. İlhan, şunları kaydetti:
"Evde hazırladığımız yemekten meyveye, meyve suyundan ayrana kadar hiçbir gıdayı açıkta bırakmamamız, özelliklerine makul olarak serin ve kuru yerlerde saklamamız ihtiyaç duyulan. Ambalajlı satın aldığımız gıda ve içeceklerde de vaziyet aynı.
Birçok ambalajlı gıda koruyucu içermediği için düşündüğümüzün aksine makul şartlar sağlanamazsa hızla bozulabilir. Sözgelişi, satın aldığınız paketli meyve suları koruyucu madde içermez. Bu ürünlerin raf ömürlerini pastörizasyon işlemi sağlar. Bu işlem mümkün tüm mikroorganizmaların üründen uzaklaşması için yapılır. Yani ürünün tamamiyle natürel olarak korunmasının bir diğer yöntemidir. Ambalajı açılmadığı, herhangi bir nedenden ötürü hava almadığı veya nihai kullanma tarihi geçmediği müddetçe küflenme ve bozulma olasılığı bulunmamaktadır."
"Ambalajı zedelenmiş hiçbir gıdayı satın almayın"
Ambalajı üzerinde delikler, çatlaklar, yırtıklar bulunan gıda maddelerinin tüketilmemesinin ehemmiyetine değinen İlhan, ambalajın üzerindeki tüketim tarihinin kesinlikle kontrol edilmesi ve tarihi geçmiş gıdaların satın alınmaması gerektiğini bildirdi.
İlhan, "Darbe aldığı açıkça gözlenen, bilhassa patlamış, şişme eğilimi gösteren ambalajlardan uzak durun. Ezilmiş ürün paketleri, bizim gözle göremediğimiz derecede yırtılmalara ve ürünün hava ile temas etmesine kapı aralayabilir. Siz bu mahsulleri tüketene kadar ise bozulma zati başlamış veya ürün tamamiyle bozulmuş olabilir" uyarısında bulundu.
Ambalajlı gıda için tüketim tarihinin, gıdanın makul muhafaza koşulları dikkate alınarak belirlendiğini ifade eden İlhan, "Eğer gıdanın soğukta muhafaza edileceği yazılmışsa 2-4 derecede saklanması öngörülür. Bu nedenle tüketicilerin bu bilgiyi alabilecekleri en doğru adres ambalajıdır. Açıldıktan sonra, kaç gün ve hangi ortamda saklanacağı ise zevkle ve güvenle tüketimin vazgeçilmezidir" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder