26 Ağustos 2015 Çarşamba

Asya’da Stiren, Gerileyen Petrol Karşısındaki Kayıtsızlığını Bozdu

Asya’da, spot stiren fiyatları NYMEX’te düşüş kaydeden ve geçtiğimiz hafta 40$/varil civarında seyreden ham petrol fiyatlarına daha fazla kayıtsız kalamadı. 

Bu arada, PS piyasasında ise, Çin’e verilen ithal teklifler son beş aydır görülen en düşük seviyeye geriledi.
Ağustos ayı başında, spot stirenin gerileyen ham petrol fiyatlarına verdiği tepki, Tayvan’da Ağustos ve Kasım ayları arasında yapılması planlanan bakım çalışmaları nedeniyle nispeten kısıtlı oldu. Zira, bu bakım çalışmaları esnasında 1 milyon ton/yılın biraz üzerinde bir miktar kapasitenin durdurulması planlanıyor.
Ancak, Çin’de ciddi bir biçimde düşüş kaydeden üretim nedeniyle genel olarak zayıf seyreden talep, stiren alımlarının yavaşlamasında rol oynadı. Ayrıca, özellikle Doğu Çin’de artan stok miktarları da Çin’in yurtiçi piyasasında verilen stiren tekliflerinin gerilemesine neden oldu.
FOB Güney Kore bazındaki stiren teklifleri haftalık bazda 185$/ton gerilerken; fiyatlar Temmuz sonu seviyeleriyle kıyaslandığında 250$/ton daha düşük bir seviyede yer alıyor. Bu arada, benzen maliyetlerindeki haftalık düşüş ise 85$/ton civarında bildirildi. Temmuz sonundaki seviyelerle kıyaslandığında ise spot benzen fiyatları 195$/tonluk bir düşüşe işaret ediyor. NYMEX’te, ham petrol fiyatları Ağustos ayı boyunca yaklaşık 7$/varil geriledi.
Hammadde piyasalarındaki düşüş eğilimli gelişmeler ve zayıf ekonomi nedeniyle devalüasyona uğrayan Yuan, PS piyasasını etkilemeye başladı. Çin’deki oyuncular, geçtiğimiz hafta boyunca daha düşük seviyelerden ithal PS teklifleri aldıklarını bildirdiler. Bu arada, ChemOrbis Fiyat Endeksi’ne göre ithal PS fiyatları son beş ayın en düşük seviyesine geriledi.
Geçtiğimiz hafta boyunca, hem gümrük vergisine tabi hem de gümrük vergisinden muaf olan ithal kristal teklifleri 35-55$/ton; antişok teklifleri ise aynı süre zarfında 30-40$/ton düşüş kaydetti. Genel kristal teklif aralığı içinde ise 100$/tona varan düşüşler bildirildi. Ancak, bu ciddi düşüş miktarlarına karşın, çok az sayıda işlem gerçekleştirildi. Kristal fiyat aralığının alt sınırından teklif veren bir tüccar, “Belirgin bir şekilde yaptığımız indirime karşın fiyat sorgusu dahi almıyoruz. Zira, ham madde piyasalarını takip eden bir çok alıcı PS fiyatlarında ilave düşüş bekliyor,” şeklinde konuştu.
Tayvanlı bir üreticiden bir kaynak ise, “Genel PS talebi düşüş kaydeden monomer ve ham petrol fiyatları nedeniyle oldukça zayıf. İşletim oranlarımızı ise düşürdük. Kristal tesisimizi tamamen durdurduk; antişok tesisimizi ise %70 kapasitede işletiyoruz. Kristal faaliyetlerimize Ağustos ayında yeniden başlayabiliriz zira, Eylül ayının Ağustos ayına kıyasla ticari açıdan nispeten daha iyi olacağını düşünüyoruz. Ancak, şimdilik, negatif marjlarla üretim yapıyoruz,” dedi.
Kaynak: Chemorbis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder