24 Ağustos 2015 Pazartesi

Ekstrüzyon Kalıplarının Makineye Bağlanması

Ekstrüzyon kalıpları makinenin kapasitesine ve flanş çapına göre bağlanmaktadır.

Ekstrüzyon kalıpları imal edilirken kalıp ve kalibre hâlinde yapılır ve kalibre o kalıba aittir.
Üretilecek olan kalıbın boyuna göre değil fiziksel boyutuna göre kalıp yapılır. Bağlanılacak olan kalıbın kalibratör masası ve makinenin kapasitesi önemli bir yer tutar.
Ekstrüzyon kalıpları üretilecek olan ürünün boyutlarına göre farklılıklar göstermektedir. Dolayısıyla farklı ekstrüzyon kalıplarının bağlanmasında birçok ortak işlem basamağının yanı sıra farklı kalıp özelliklerine göre farklı işlemlerin yapılması da gerekebilmektedir.
Ekstrüzyon kalıplarının ekstrüdere bağlanmasında öncelikle dikkat edilecek unsur makinenin kapasitesinin istenilen ürünü elde etmeye elverişli olup olmadığıdır. Eğer bu durum sağlanmışsa kontrol edilmesi gereken diğer nokta ekstrüzyon flanş bağlantıları ile kalıp bağlantılarının birbirine uygun olup olmadığıdır. Eğer kalıp ile makinenin bağlantı noktaları önceden belirlenerek uygun ölçülere göre hazırlanmaz ise kalıbı ekstrüdere bağlamak mümkün olmayacaktır.
Eğer yapılacak bu ön hazırlıklar tamamlanmışsa kalıp bağlanmasında dikkat edilecek diğer önemli nokta da güvenlik ile ilgili önlemlerin alınmasıdır. Ekstrüzyon kalıpları boyutlarına göre büyük ağırlıklarda olabilmektedir. Dolayısı ile kalıpların taşınmasında kullanılacak yeterli kapasitedeki kaldırma, taşıma araçları hazır olmalıdır. Makine üzerinde önceden bağlanmış başka bir kalıp ve kalibre var ise bağlantıların uygun biçimde sökülerek kaldırma taşıma araçları yardımı ile güvenli bir yere taşınmalıdır. Yeni kalıbın montajı bu işlemden sonra gerçekleştirilmelidir.
Yeni kalıbın montajı yapılmadan önce eğer gerekli ise parçaları sökülerek uygun zımpara ve temizleme gereçleri ile bakımı ve temizliği gerçekleştirilmelidir. Kalıp elemanları uygun kaldırma taşıma aracı ile makine üzerindeki konumuna getirilerek montaj sırasına göre makineye tespit edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder