Ayrıca, oyuncular, ülkedeki talebin de fiyatlar üzerinde baskı kurduğu yönünde yorumlarda bulunuyor. Zira ülkedeki birçok işleyici, gelecek haftalarda ilave düşüşlerin elde edilebilir olacağına inanıyor.
ChemOrbis Fiyat Endeksi’nden alınan verilere göre, CFR Mısır bazındaki ithal PVC fiyatları, Ramazan Bayramı tatillerinin bitiminden itibaren beş hafta boyunca yaklaşık 50$/tonluk keskin bir düşüş kaydetti. Nitekim peşin ödemeli bazına uyarlanmış ortalama fiyatlar, Ocak ayının sonundan bu yana ilk kez 800$/ton eşiğinin altına düştü. Mısır, ithal PVC ihtiyacının neredeyse tamamını ABD’den tedarik ettiğinden, yukarıdaki grafik ülkeye giren Amerikan malı fiyatlandırmasındaki değişiklikleri tam olarak göstermektedir.
Hem Mısır’a hem de Türkiye’ye Amerikan malı PVC teklif eden bir tüccar, “Şu an Mısır’da nispeten daha iyi bir talep görüyoruz. Zira Türkiye’nin Amerikan PVC için antidamping vergisi üzerinde yaptığı son düzenleme, Türkiye’deki birçok alıcıyı başka kaynaklardan mal tedarik etmeye itti. Ancak, Mısırlı müşterilerimiz de gelecek günlerde ilave fiyat indirimleri bekledikleri için şu anda biraz tereddütteler. Güçlü karşı teklif veren alıcılara 10-20$/tonluk indirimler verebiliriz,” yorumunda bulundu. Mısır’a Amerikan malı PVC teklif eden diğer bir tüccar ise, “Alım ilgisi çoğunlukla durgun, zira işleyiciler daha düşük seviyeler bekliyor. Bir miktar indirim vermeyi düşünebiliriz, ancak 800$/ton eşiğinin altına düşmeye hazır değiliz,” şeklinde konuştu.
Bir işleyici, “Yakında 800$/ton seviyesinin altından PVC fiyatları görmeyi bekliyoruz. Zira kısıtlı talep ve global olarak zayıf seyreden hava fiyatları aşağı çekmeye devam ediyor,” yorumunda bulundu. Bir boru imalatçısı ise, “Amerikan malı PVC fiyatları düşüş eğilimli seyrediyor, ancak biz ilave düşüşlerin mümkün olduğuna inandığımız için yine de beklemeyi tercih ediyoruz. Mısır Gümrük Bakanlığı, limanlardaki tüm malların denetlenmesini gerektiren yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe koydu ve denetlemeler ithalatçılar açısından yaklaşık 15 ila 25 günlük gecikmelere neden olabilir ve bu durum önümüzdeki günlerde daha fazla alıcının yurtiçi piyasadan mal tedarik etmesine sebep olabilir,” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder