Dolar/TL kuru dün, Merkez Bankası'nın açıkladığı yol haritasının piyasayı tatmin etmemesi ve faiz artırımı için Fed'in adım atmasının bekleneceğinin işaret edilmesi sonrası yükseldi ve 2.94 seviyesini aşarak rekor seviyelere ulaştı.
Öte yandan, koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması ile seçim ihtimalinin güçlenmesi ve buna bağlı olarak siyasi belirsizliğin artması ve Güneydoğu'da terör olaylarındaki artış da doların TL karşısında güç kazanmasına yardımcı oldu. Öte yandan, Çin'in devalüasyonu sonrası gelişen ülke para birimlerine gelen satışlar da Türk Lirası'nı olumsuz etkiledi.
Sabah saatlerinde hızlı bir yükseliş göstererek, psikolojik öneme sahip 3 TL seviyesini aşan dolar, daha sonra hızlı bir şekilde geri çekilerek 2.96 seviyesinin altına kadar indi.
Türk Lirası TSİ 06:45 civarında yüzde 2.7 düşüşle 3.0031 seviyesine kadar zayıfladı. Daha sonra bir miktar toparlanan Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1 civarında kayıpla, TSİ 0959'da 2.9631 seviyesine geldi. Türk Lirası böylelikle dolar karşısında düşüşünü altıncı güne taşıdı ve yılbaşından bu yana kaybını yüzde 21'e genişletti.
Doların yanında, euro ve sepet kur da tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştı. Sepet kur 06:45'te 3.3478 ve sepet kur 3.1742 ile rekor kırdı.
Borsa istanbul'da BIST 100 Endeksi yüzde 0.7 düşüşle 16 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine indi.
İki yıl vadeli tahvillerin faizi 40 baz puan artarak yüzde 11.11 ile Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve yükselişini altıncı güne taşıdı. 10 yıl vadeli tahvillerim faizi ise 19 baz puan artarak yüzde 10.45'e çıktı ve bu kağıdın faizi de kapanış bazında Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Öte yandan, Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 276 ile kapanış bazında 2012'den bu yana en yüksek seviyesinde.
İstanbul'da ING Bank stratejisti Pınar Uslu, Bloomberg News'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Lirayı etkileyen temel göstergelerde değişiklik yok ve Fed tutanaklarının TL üzerindeki baskıyı en azından geçici olarak azaltabileceğini bekleyebiliriz," dedi ve "Bu sabahki sert hareket, liradaki satışın likit olmayan piyasada 3 seviyesindeki dijital opsiyonların tetiklenmesi ile ilgili. Daha yukarısını teyit etmenin yolu yok, önümüzdeki birkaç saat dalgalı geçebilir" şeklinde görüş bildirdi.
Türk Lirası, Haziran ayındaki seçimlerina rdından hükümet kurulamaması ve artan terör olaylarından dolayı, gelişen piyasa paraları arasında bu yıl üçüncü en kötü performansı gösteren para oldu. Öte yandan, Merkez Bankası Salı günkü toplantısında faizleri değiştirmedi ve Çarşamba günü ekonomistlerle yaptığı toplantıda, faizlerin Fed'den önce artırılmayabileceğini işaret etti.
Türkiye, kendisini ABD faiz artırımına en duyarlı ülke haline getiren yüksek cari işlemler açığından dolayı, sermaye girişlerine diğer ülkelerden daha bağımlı durumda. Fed yetkilileri, dün açıklanan Temmuz ayı toplantı tutanaklarına göre, iyileşen işgücü piyasasının kendilerini 2006'dan bu yana ilk faiz artırımına yaklaştırdığını işaret etseler bile, inatçı bir şekilde düşük seyreden enflasyona ilişkin endişelerini dile getirdiler.
"Eğrinin gerisinde"
Merkez Bankası politika yapıcıları faizleri bu hafta altıncı ay üst üste değiştirmezken, merkez bankasının ağıtlıklı ortalama fonlama maliyetini dün 100 baz puanın üzerinde artırarak yüzde 8.67'ye çıkardı. Banka, karar sonrası yaptığı açıklamada, sıkı likidite politikasının "ihtiyaç duyulduğu sürece" uygulanmasına karar verildiğini duyurdu.
İstanbul'da Akbank TAŞ'den türev işlemlerden sorumlu başkan yardımcısı Akın Taş, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Türk Lirası'ndaki düşüşü tersine çevirebilecek bir katalizör bulmak zor," dedi ve "Piyasa, merkez bankasının eğrinin gerisinde kalacağından korkuyor. Yatırımcılar Fed'in güvercin tonlu açıklamasını, Türkiye merkez bankasının liradaki zayıflamayı durdurmak için faiz artırma konusunda,Fed faiz artırana kadar, isteksiz olduğunun bir işareti olarak alabilir" yorumunda bulundu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder