31 Ağustos 2015 Pazartesi

Alçak Yoğunluklu Polietilenler (AYPE)

Alçak yoğunluk polietilen özellikle tarım alanında kullanılır. Türkiye’de 1970 yılında üretilmeye başlanmıştır.

Alçak yoğunluklu polietilenden mamul ürünler; dayanıklılık, ucuzluk, kimyasal maddelere ve dış etkenlere karşı dayanıklılık, yüksek yalıtkanlık, kolay işlenebilirlik gibi önemli özelliklerinden dolayı cam, kâğıt, karton, deri, kösele, teneke, yün, pamuk, keten, kendir gibi geleneksel malzemelerden imal edilmiş eşyaların yerini almıştır. Turfanda sebzeciliğin önem kazanması, tarımda sulama ve gübrelemenin gelişimine paralel olarak hububat üretiminin artması ile alçak yoğunluklu polietilen filmler seralarda ve hububat muhafazasında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. İnce alçak yoğunluklu polietilen filmler, dayanıklı, şeffaf ve zehirleyici olmama özelliklerinden dolayı gıda ve tekstil malzemeleri ve bilhassa ihraç ürünlerinin ambalajında kullanılmaktadır. Haberleşme, enerji dağıtımı ve sanayide kablo olarak geniş bir tüketim alanı bulmuştur. Alçak yoğunluk polietilenin genel özellikleri şöyle sıralanabilir: Özgül ağırlığı düşüktür, suda yüzer. Üstün gerilme ve yırtılma direncine sahiptir.
Darbe mukavemeti yüksektir. Normal sıcaklıklarda inorganik asitlere, bazlara, alkollere, yağlara, ketonlara, gıda sanayisinde kullanılan kimyasallara ve deterjanlara karşı oldukça dayanıklıdır. Elektriksel özelliği iyidir. Di-elektrik mukavemeti mükemmeldir. Zehirsizdir.
Kokusuz ve tatsız olduğundan sağlığa zararlı değildir. Rutubet geçirmez. Kolay işlenir ve ucuzdur. Ultraviole stabilizatör ilavesiyle uzun ömürlü, ısıya ve ışığa dayanıklı sera örtüleri yapılabilir. Polietilenlerden imal ağır hizmet torbaları; dayanıklıdır, bükülebilir, baskıya ve ısı ile yapıştırmaya uygundur. Polietilen hortumlar; bükülebilir, kolay kullanılır, çatlamaya dayanıklıdır ve kolay renklendirilir. Polietilen filmler; optik özellikleri açısından üstündür, kaygandır, büzülebilir, baskı yapılabilir, nem geçirmez, yırtılma direnci yüksektir, kaplama veya film maliyeti düşüktür. Gıda ve ürün ambalajı için uygundur. Uzun ömürlüdür. Baskı yapılabilir. Şişirme ve enjeksiyonla kalıplama ile bükülebilir. İstenilen sertlikte, kuru boyamaya uygun, çatlamaya dayanıklı kaplar imal edilebilir.
Molekül ağırlık dağılımı ve molekül yapısı açısından farklı mekanik özelliklere ve bilhassa üstün gerilme ve yırtılma direncine sahip birçok değişik türler ihtiva eder. Çeşitli uygulama sahalarının gerektirdiği özellikleri verebilecek karakterde bir plastik ham maddesi olması sebebiyle birçok nihai ürünün imalatında yaygın olarak kullanılır.
Alçak yoğunluklu polietilen; tel ve kablolarda koruyucu kılıf ve yalıtkan olarak geniş bir alanda kullanılan ideal bir malzemedir. Çeşitli tipteki mutfak eşyaları, oyuncak, su tankları, endüstriyel variller, sert veya sıkıştırılabilen şişeler gibi içi boş parçaların, boru iç parçalarının, oyuncakların ve kimyasal maddelere, makyaj malzemelerine, çeşitli ev eşyalarına ait kapların imalatında kullanılır. Toz hâline getirilmiş alçak yoğunluklu polietilen, ideal bir kaplama malzemesidir.
Tekstil ürünleri, kâğıt ve metal yüzeylerin kaplanması toz alçak yoğunluklu polietilenin geniş uygulamalarına birer örnektir. Kalıplama teknikleri arasında en çok kullanılanları serpme ve daldırma ile kaplama yöntemidir. Serpme ile kalıplama prosesinde toz hâlindeki alçak yoğunluklu polietilenin önceden ısıtılmış metal veya tekstil yüzeyleri üzerine serpilmesi veya püskürtülmesi ve ısıtılmasıyla koruyucu tabaka oluşturulur.
Daldırma ile kalıplama prosesinde ise önceden ısıtılmış metal parçaları sıvı hâline getirilmiş toz, alçak yoğunluklu polietilen içine daldırılarak istenilen kalınlık elde edilinceye kadar beklenir. Kapalı, herhangi bir tarafı açık ve içi boş mamuller; döner kalıplama prosesi ile imal edilir. Bu sistemde içleri toz alçak yoğunluklu polietilen ile doldurulan kalıplar, bir fırında ısıtılırken aynı zamanda birbirine dik iki eksen etrafında döner. Böylece ısıtılan kalıbın içinde eriyen polietilen, kalıbın çeperlerine eşit şekilde yayılır ve istenilen mamul elde edilir. Sanayide telefon kablosu imalatında, ince tellerin kaplanmasında, güç kablolarında koruyucu kılıf ve yalıtkan olarak geniş çapta kullanılmaktadır. Yiyecek malzemeleri, tekstil ürünleri ve çöplerinin paketlenmesinde kâğıda ve mukavvaya oranla daha fazla tercih edilir. Alçak yoğunluklu polietilen; şeffaflığı ve iyi yalıtkanlığı, soğuk ve sıcak hava
şartlarında ve asitlere karşı dayanıklılığı, kullanma ve montaj kolaylığı, ucuzluğu nedeniyle PVC, polyester, polimetilmetakrilat, polikarbonat ve cama nazaran tarım ve inşaat alanında daha çok tercih edilir.
Polietilene ultraviole stabilizatör ilavesiyle sera örtülerinin ömrü büyük çapta uzatılmaktadır. Alçak yoğunluklu polietilenden mamul örtüler; kötü hava şartlarına karşı dayanıklılığı, su geçirmezliği, kullanım kolaylığı nedeniyle hububat ve diğer tarım ürünlerinin muhafazası için kullanılır. AYPE’den mamul ağır hizmet torbaları; dayanıklılık ve sertliği, bükülebilirliği, ucuzluğu, baskı yapmaya ve ısı ile yapıştırmaya  uygunluğu, darbe mukavemetinin üstünlüğü gibi özelliklerinden dolayı genellikle gübre torbası olarak kullanılmaktadır.
Ayrıca AYPE; bükülebilir, kolay kullanılabilir ve taşınabilir olması, ucuz ve mekanik özelliklerinin üstün olması, gerilim altında iken dış etkilerin meydana getirebileceği çatlamalara mukavemetli olması, renklendirme kolaylığı sağlaması nedeniyle tarım ve inşaat sektöründe çok yaygın uygulama sahası bulunan katlanabilir hortum imalatında kullanılır. Gıda ambalajında lamine edilmiş AYPE; kâğıt, mukavva, alüminyum folyo, plastik maddeler, jüt gibi malzemelerin yüzeylerine kaplanabilme kabiliyetinin sağlamlığı ve direnci; sıvı, gaz, yağ ve kimyasal maddelere karşı geçirmezliği, zehirleyici olmaması, kullanım kolaylığı, uzun ömürlü olması, baskı yapabilme kabiliyeti gibi özelliklerinden dolayı süt, meyve suyu, peynir, tereyağı, hazır çorba vb. gıda maddeleri ile elektronik parçalar, kimyasal maddeler, metalden mamul küçük parçalar ve diğer birçok maddenin paketlenmesinde ve muhafazasında geniş çapta kullanılmaktadır. Görüldüğü gibi alçak yoğunluklu polietilenin pek çok alanda kullanılan oldukça fazla çeşidi vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder