12 Ağustos 2015 Çarşamba

Asya ve Avrupa’da Etilen Fiyatları Ters Yön İzliyor

Asya ve Avrupa’da, spot etilen piyasaları geçen hafta boyunca zıt yönler izledi.

ChemOrbis Fiyat Sihirbazı’yla spot fiyatlara bakıldığında, Asya’da spot etilen fiyatları, Mart ayının ikinci yarısından beri görülen en düşük seviyelere işaret ediyor.
Haftalık bazda, Asya’da spot etilen fiyatları hem CFR Kuzeydoğu Asya hem de CFR Güneydoğu Asya bazında 40$/tonluk düşüşler kaydetti. Gerileyen ham petrol ve vadeli LAYPE işlem fiyatları bu düşüşlerde rol oynadı.
NYMEX’te ham petrol fiyatları, şimdilerde 45$/varil seviyesinin altından işlem görüyor. Bu arada, Dalian Emtia Borsası’nda halihazırdaki Eylül ayı vadeli LAYPE işlemleri, Ağustos ayının başından beri 215Yuan/tonluk (35$/ton) artışlar kaydetti. Ancak yine de vadeli işlem fiyatları Temmuz ayının başından bu yana 950Yuan/ton (153$/ton) geriledi. Diğer yandan, Dalian’da ticari işlem hacimleri Ağustos ayının başından bu yana 449,632 ton azaldı.
ChemOrbis Fiyat Sihirbazı’na göre, Avrupa’da spot etilen fiyatları, Haziran ayının ikinci haftasından itibaren düşüşler kaydetmeye başladı. Ancak, yaklaşık 8 hafta süren bu düşüş eğilimi son zamanlarda yön değiştirmeye başladı. Geçen haftadan beri, Avrupa’da spot etilen fiyatları toparlanmaya ve kaydettiği düşüşlerin bir kısmını telafi etmeye başladı. Bölgedeki oyunculara göre, spot etilen fiyatları geçtiğimiz hafta boyunca 45€/ton yükseldi.
Oyuncular, fiyatlardaki toparlanmaya sebep olarak Avrupa’da kraker işletim oranlarının düşürülmesinden kaynaklanan sıkışık hazır mal tedarikini gösterse de, bazı oyuncular spot fiyatların krakerler tam kapasite ile işletilmeye başladığında bir kez daha gevşeyeceği yorumunda bulunuyor. Total ve Ineos’un Lavera, Fransa’da yer alan ortak girişimi 740.000 ton/yıl kapasiteli Naphtachimie krakeri, Dow’un Almanya’da bulunan 565.000 ton/yıl kapasiteli Bohlen krakeri ve Shell’in Hollanda’da bulunan 900.000 ton/yıl kapasiteli Moerdijk krakeri, devreye alındıktan sonra tam kapasite ile çalışmaya dönmeyen krakerler arasında yer alıyor.
Düşürülen işletim oranlarının yanı sıra, Ineos, Grangemouth, İngiltere’de bulunan 740.000 ton/yıl kapasiteli krakerini Ağustos ayının başında yaklaşık 7 hafta süreyle durduracak. Bu arada, HIP-Petrohemija, Sırbistan’da bulunan 200.000 ton/yıl kapasiteli krakerinde 15 Ağustos ve 15 Eylül tarihleri arasında planlı bir bakım çalışması yürütecek.
Kaynak: Chemorbis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder