9 Ekim 2015 Cuma

Türkiye’nin Başlıca PP ve PE Tedarikçileri Değişti

ChemOrbis İthalat İstatistikleri’ne göre, 2015 yılının ilk sekiz ayında Türkiye’nin başlıca PP ve PE tedarikçileri listesinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla dikkat çekici bazı değişiklikler yaşandı. 

PP piyasasında, Suudi Arabistan, Türkiye’nin başlıca homo PP tedarikçileri listesinde lider konumunu sürdürse de, ülkeden gelen ithal homo PP malları yıllık bir kıyaslama yapıldığında Ocak-Ağustos döneminde %21 düşüş gösterdi. 2014 yılında Türkiye’nin dördüncü en büyük tedarikçisi olan Mısır ise, geçen yıl kayıtlara geçen rakamları halihazırda geride bırakarak, 2015 yılının ilk 8 ayında Türkiye’ye homo PP satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre %66 artırmış durumda.
Ocak-Ağustos döneminde, İran’dan ithalat %2’lik ufak bir düşüş gösterse de, ülke listedeki üçüncülük konumunu sürdürdü. Hindistan’dan yapılan homo PP ithalatı ise yıllık bazda %46’lık kayda değer bir düşüşe sahne oldu. Hindistanlı büyük bir üreticiden homo PP teklifleri bu yılın ilk dört ayında bildirilmezken, Mayıs ayında yeniden görülmeye başladı. Hindistan, 2014 yılında Türkiye’ye en çok homo PP ihraç eden ikinci tedarikçi konumundaydı.
PE piyasasına gelindiğinde, en belirgin değişiklik AYPE’de göze çarpıyor. Öyle ki Suudi Arabistan’dan yapılan ithalat, halihazırda 2015’in ilk 8 ayı içinde geçen yılın aynı dönemindeki rakamları geride bırakmış durumda. 2014’ün aynı dönemine kıyasla %30 artan AYPE ithalatıyla beraber, Suudi Arabistan, Azerbaycan’ı tahtından ederek Türkiye’de 1 numaralı AYPE tedarikçisi konumuna geldi. Katar’dan yapılan AYPE ithalatı %66 oranında çok daha ciddi bir artış kaydederken, bu ülkeyi ikinci en büyük tedarikçisi pozisyonuna taşıdı. Almanya da pazar payını %31 artırmak suretiyle üçüncü sıraya yerleşti.
YYPE’de, Suudi Arabistan en büyük tedarikçi konumunu sürdürüyor. İran geçen yılın aynı dönemine kıyasla Türkiye’ye YYPE ihracatını %12 artırdı ve Güney Kore’yi yerinden ederek ikinci en büyük tedarikçi oldu. Güney Kore’den ithalat yıllık bazda %10 geriledi.
Benzer bir durum LAYPE piyasasında da söz konusu. Suudi Arabistan’dan ithalat yıllık bazda %6 azalırken, daha agresif davranan İran’ın Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’ye ihracatı yıl bazında %14 arttı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder