27 Ekim 2015 Salı

Avrupa Etileni Takip Etmedi

Tüccarlara göre, Asya’da spot etilen fiyatları, kraker bakım sezonundan kaynaklı sıkışık tedarik nedeniyle Eylül ortasından beri istikrarlı bir artış kaydediyor. 

Öte yandan, oyuncular, Avrupa’da Eylül sonundan beri çoğunlukla sabit seyreden spot etilen fiyatlarının geçen hafta gerilediğini bildirdi.
Eylül başında, Asya’da spot etilen fiyatları 13 hafta üst üste düşüşle son bir yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Daha sonra spot fiyatlar yükselmeye başladı ve ortalama piyasa seviyesi toplamda 150$/tondan fazla bir artış kaydetti.
Son altı haftadır gerçekleşen söz konusu artışlar, azalan tedarik seviyelerine bağlanıyor. Çin ve Güney Kore’deki bazı büyük krakerler bakım çalışması nedeniyle durduruldu ve Kasım veya Aralık’a kadar devre dışı kalmaları bekleniyor. Ayrıca, bölgedeki oyuncular, Kuzeydoğu Asya etilen piyasasında görülen artışların, Güneydoğu Asya’daki artışlardan daha yüksek olduğunu bildirdi.
Avrupa piyasasında ise, Ekim başından beri 3 hafta üst üste sabit seyreden eğilimin ardından, geçen hafta düşüşler görüldü. Bölgenin spot etilen piyasası, Haziran başından beri gerileme kaydediyor.
Oyuncular, bir süredir sabit seyreden etilen fiyatlarındaki düşüşü, azalan etilen talebine ve Avrupa’daki yoğun bakım çalışması döneminin yakında sona ereceği beklentilerine bağladı. Tüccarlara göre, birçok kraker bakım çalışmalarının ardından halihazırda devreye alındı veya yakın vadede devreye alınacak.
Kaynak: ChemOrbis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder