23 Ekim 2015 Cuma

Kopolimer Kaç Gruba Ayrılır?

Kopolimer, zincirlerinde kimyasal yapısı farklı birden fazla monomer birimi bulunan polimerdir. 

Kopolimerlerin özelliğini, yapısını oluşturan monomerlerin oranı belirler. Ayrıca kopolimer üzerindeki monomerin diziliş şekli önemlidir. Kopolimerleri gelişigüzel, ardışık, blok ve aşı polimerleri olmak üzere dört gruba ayırabiliriz.
Gelişigüzel Kopolimer
Bu tip kopolimerlerde zincirde bulunan monomer birimlerinin zincir boyunca sıralanmasında belli bir düzen yoktur. Kopolimerin özelliği monomerlerden farklıdır.
Ardışık Kopolimer
Kopolimerzinciriüzerindebulunanmonomerlerdüzenlibirşekildesıralanmıştır.Bu tür kopolimerlerin özellikleri kendisini oluşturan monomerlerin özelliklerinden farklıdır.
Blok Kopolimer
Kimyasal yapısı farklı iki monomer zincirinin uçlarından birbirine bağlanmasıyla oluşur.  A ve L monomerlerinin oluşturduğu iki bloklu kopolimerde zincirin bir bölümünü A kopolimeri bir bölümünü L kopolimeri oluşturur. Bu, iki bloklu bir kopolimerdir.
Kopolimer zincirini önce A, sonra Ş, daha sonra tekrar A monomer zinciri oluşturuyorsa bu tip kopolimerler üç bloklu kopolimerdir. Benzer işlemlerle blok sayısı artırılabilir. Blok kopolimerlerin çoğunun fiziksel özellikleri diğer kopolimer türlerinin tersine kendisini oluşturan monomerlerin özellikleri arasındadır.
Blok kopolimerlerin çoğunun fiziksel özellikleri diğer kopolimer türlerinin tersine kendisini oluşturan monomerlerin özellikleri arasındadır.
Aşı Kopolimer
Kimyasal yapıları farklı iki polimer zinciri, zincir sonları dışında bir yerden birbirlerine bağlanmaları sonucu oluşur. Bağlanma noktalarına aşılama noktaları denir. Kopolimerin özellikleri kendisini oluşturan monomerlerin özellikleri arasındadır.
Terpolimer
Kopolimer zincirinde kimyasal yapıları farklı üç monomer bulunursa bunlara terpolimer denir. Akrilonitril, bütadien ve sitirenden ABS olarak adlandırılan ticari kopolimer hazırlanır.
Resim  SEBS (stiren-etilen-butilen-stiren) terpolimeri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder