23 Ekim 2015 Cuma

Poliolefin Fiyatlarında İndirim


Afrika ve Orta Doğu piyasalarındaki oyuncular, Orta Doğulu üreticilerden Ekim ayı için ya Eylül seviyelerinden yenilenen ya da artışlara işaret eden fiyatlar almışlardı. 

Ekim ayı için halihazırda daha güçlü bir görünüm bekleniyordu ancak, bu piyasalardaki oyuncular ayın ilerleyen günlerinde bölgeden verilen tekliflerde indirim elde edebildiklerini bildirdiler. Halen zayıf seyretmeye devam eden alım ilgisi bu indirimlerin ana nedeni olarak gösterildi. Ancak, bölgedeki bazı piyasalarda, beklentilerin de üzerinde açıklanan zam miktarları göz önünde bulundurulduğunda; aşağı doğru bir revize bekleniyordu.
Önde gelen Suudi Arabistanlı bir üretici Mısır’a verdiği ilk Ekim ayı PP tekliflerini 60-90$/ton; PE tekliflerini ise 70-120$/ton yükseltmişti. Ancak bu yeni seviyelerden teklif alan oyuncular, üreticinin açıkladığı zam miktarını beklentilerinin üzerinde bulmuşlardı. Zira, üreticinin zam miktarları, yeni fiyatlarını genel ithal teklif aralığının da üst sınırına taşımıştı. Bu ilk teklifleri alan bir işleyici, “Yeni teklif seviyeleri halen zayıf olan alım ilgisi göz önünde bulundurulduğunda beklentilerimizin de üzerinde yer alıyor,” diyerek, şikayetini dile getirmişti.
Piyasadan direnç gören Suudi üretici ise daha sonra Mısır’a verdiği ilk teklif seviyeleri üzerinde hem PP hem de PE için 20$/tonluk indirimler açıkladı. Geçen hafta ise bir işleyici, aynı üreticiden PP rafya ve enjeksiyonluk PP için üç haneli rakamlara varan ilave düşüşler alabildiklerini öne sürdü. Bu alıcı, “Üreticinin en son yaptığı ciddi düşüşe rağmen homo-PP fiyatlarını halen rekabetçi bulmuyoruz. Zira, piyasada bu seviyelerin 60-70$/ton altında fiyat bulmak mümkün,” şeklinde konuştu.
Lübnan’da, oyuncular Orta Doğulu üreticilerden Ekim ayı için ya değişmeyen seviyelerden ya da artışlarla teklifler almıştı. Ancak geçen hafta, ülkede faaliyet gösteren bir nihai ürün üreticisi önde gelen Suudi bir üreticiden ilk Ekim ayı tekliflerine kıyasla 30$/tonluk indirimler alabildiklerini bildirdi. Bu alıcı, “İthal teklifler ayın başında artış kaydetti ancak ayın ilerleyen günlerinde teklif seviyelerinde düşüşler görülmeye başlandı. Piyasanın gelecekte nasıl bir eğilim izleyeceğinden emin olamadığımız için şimdilik alımlarımızı acil ihtiyaçlarımızla sınırlı tutmaya devam ediyoruz,” yorumunu yaptı.
Ürdün’de, önde gelen Suudi bir üretici piyasaya ilk olarak, PE için 50-70$/tonluk; homo-PP için ise 50$/tonluk artışlarla yaklaşmıştı. Geçen hafta ise, ülkedeki oyuncular, üreticinin ilk Ekim ayı fiyatlarına kıyasla indirimlerle teklif alabildiklerini bildirmeye başladılar.
Bir işleyici, “Suudi üreticiden ufak bir miktar filmlik YYPE’yi ilk tekliflerine kıyasla 30$/tonluk düşüşlerle satın aldık,” dedi. Başka bir işleyici de Suudi üreticiden indirim elde ettiklerini teyit etti ve “Genel olarak talep halen ortalamanın altında ve oyuncular işlem gerçekleştirmeleri halinde ciddi indirim miktarları talep ediyorlar. Şimdilik, alımlar konusunda temkinli davranmayı tercih ediyoruz,” yorumunu yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder