6 Ekim 2015 Salı

Aşı veya Graft Polimerleşmesi

Tek tür birimlerden oluşan polimer zincirine homopolimer, iki ya da daha fazla monomer içeren polimerlere ise kopolimer adı verilir. 

Gerçi kopolimerler genellikle farklı monomerlerin düzensiz birleşmesinden oluşarak rastgele (random) kopolimeri oluşturur. Bununla beraber alternatif, blok, graft ve steroblok kopolimerler bu kuralın dışındadır.
Graft kopolimer ya da bir başka deyimle aşı kopolimer asıl mevcut bir polimer zinciri üzerinde bir dallanma olarak ikinci bir monomer içerir. Aşı kopolimerlerde bir polimerin anazincirine farklı bir polimer zinciri, zincir sonları dışında bir yerden bağlanmıştır. İki ayrı tür polimer zincirinin, zincir sonlarından birleşmesi blok kopolimer yapısına yol açar.
Aşı kopolimerler, bir polimer yanında başka bir tür monomerin polimerizasyonu ile elde edilir. Bu koşullarda polimerizasyon sonunda ortamda aşılanmamış polimer, aşı kopolimer ve aşılanan monomerin homopolimerinin bulunduğu bir karışım oluşacaktır. Karışım homopolimerleri çözebilen uygun çözücülerle yıkanarak aşı kopolimer ayrılır. Karışımdan aşı kopolimerin çöktürülerek ayrılması bir başka yöntemdir.
Graftlama, aşağıda tanımlanan üç farklı işlemle yapılır.
Doğrudan graftlama:
Aktif tanecikler, polimerin gövdesi üzerinde oluşturulur ve dallanma bu yerlerden başlar.
Üzerinde graftlama:
Graftlanacak monomer çözeltide polimerleştirilir ve çoğalan zincirler, gövde polimerin nükleofilik yerleri üzerinde sonlandırılır ya da transfer edilir böylece dallanma meydana gelir.
Dolaylı graftlama:
Büyüyen zincirler gövde polimerlerle bir doymamışlık üzerinden reaksiyona girerse ve polimerizasyon bu yerden devam ederse gövde polimer dallanmalarda bir komonomer rolü oynar.
Resim1.2: Nanobor özel alaşım polimerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder