30 Ekim 2015 Cuma

Google Yeni İnternet Projesi İçin Balon Kullanıyor

Google internet balon projesi kapsamında 2016 yılında dünya üzerindeki stratosfer tabakasının bir bölümünde internet hizmeti sunabilecek balon servis sağlayıcılarını yerleştirmeyi amaçlıyor.

Google internet balon projesi hakkındaki duyurusunu ilk olarak 2013 yılı Haziran ayı içinde, Yeni Zelanda sınırlarından yaklaşık 30 adet şişirilebilir plastik zarf, şirket tarafından uçurulduğunda yapmıştı.
Google internet balon projesindeki stratosfer tabakasına gönderilen servis sağlayıcı balonlarında, havadan daha hafif ağırlıkta elektronik aygıtlar bulunuyor.
İnternet balon projesindeki bu aygıtlar; veri akışını kontrol etmek için yedek bir alıcı-verici ünite, bir uçuş bilgisayarıyla birlikte GPS konum belirleme cihazı, internet balonunu istenilen yöne doğru itiş gücü oluşturabilecek kontrol sistemi ve son olarak tüm elektronik aksamın enerji ihtiyacının karşılanacağı güneş panelleri bulunuyor.
Google balon projesiyle 4G hızında internet
BBC yayın kuruluşuna konuşan ve BBC Türkçe sitesinde yayınlanan habere göre Google, söz konusu balon güzergahlarının altında yaşayan insanların kesintisiz internet hizmetinden yararlanabileceğini belirterek, 2013 yılının aksine yeni donanımı 4G servis kalitesine yakın hızda bir internet erişimi sunmayı amaçlıyor.
Orijinal adı Loon Projesi olan, Google internet balon projesi Başkan Yardımcısı Mike Cassidy, BBC yayınında konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Başlarda balonlar 5, 7, 10 gün dayanıyordu. Şimdi 187 güne kadar dayanan balonlarımız var. Fırlatma aşamasında da gelişme kaydettik. Eskiden bir balonun uçurulması bir iki saat sürüyor ve 14 kişi gerektiriyordu. Şimdiyse otomatik vinçle 15 dakikada bir iki-üç kişiyle bir balon uçurabiliyoruz diyor.
İlk Google internet balonu 2016 yılında uçacak
Cassidy, internet balon projesi planlandığı şekliyle yürürse, 2016 yılında hedeflerinden birine ulaşacaklarını belirterek, Dünya çevresini kesintisiz sarmak için 300 dolayında balona ihtiyacımız var. Bir balon rüzgar ile sıradan çıkarsa yerine bir başkası giriyor. Gelecek yıl ilk kesintisiz balon çemberimizi oluşturmayı ve bazı bölgelerde sürekli internet erişimi sağlamayı umuyoruz. Her şey yolunda giderse, daha sonra ilk ticari müşterilerimizle iş yapmaya başlayacağız şeklinde görüş bildiriyor.
Google tarafından stratosfere gönderilen her balon yalnızca altında bulunan 40 kilometre çapındaki alana internet bağlantısı verilebildiği ifade edilen açıklamada, süper basınçlı balonların havadan da hafif çok fazla basınç altına alınmış gazları hapsederek sıkı sıkıya kapatılmış plastik maddeden üretildiği belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder