Su en çok kullanılan sıvıdır. Polimer, sulu fazda 0,01-0,5 cm çapında damlalar halinde dağıtılır; yani monomerin suda süspansiyonu yapılır.
Süspansiyonunun kararlı olması ve oluşan polimer parçacıklarının birbirine yapışmaması için içine stabilizatör denilen kimyasallar katılır. Süspansiyon oluşturan bu maddeler monomerin etrafını sararak saklamaktadır. Gerekli önlemler alınmazsa tanecikler kümeleşerek bloklaşır. Stabilizatör olarak genellikle jelâtin, kaolin, pudra, bentonit, baryum, kalsiyum ve magnezyum karbonatlar; alüminyum hidroksit gibi suda çözünmeyen inorganik bileşikler kullanılır. Ayrıca mekanik karıştırmayla damlaların birbirine yapışması engellenir.
Resim 2.5: Süspansiyon polimerizasyonu
Polimerizasyon başlatıcısı olarak monomerde (organik fazda) çözünen başlatıcılar kullanılmaktadır. Polimerizasyon sonunda elde edilen toz polimer sudan süzülerek ayrılır ve kurutulur. Polimer granül halinde üretilir. Stiren, metil metakrilat, vinil klorür, vinil asetat bu yöntemlerle polimerleştirilebilir. Elde edilen en son ürüne bakılarak bu tür polimerizasyona inci veya tane polimerizasyonu da denir.
Resim 2.6: PVA (Polivinil asetat)
Süspansiyon polimerizasyonunun avantajları
· Isı aktarımı kolaydır.
· Sıcaklık kontrolü kolaydır.
· Ürün yapıştırıcı ve boya olarak kullanılabilir.
· Organik çözücü kullanılmaması
· Yığın ve çözelti polimerizasyonundan daha emniyetli olması
Süspansiyon polimerizasyonunun dezavantajları
· Daha çok kesikli üretime uygundur.
· Ortamdaki maddelerden kaynaklanan polimer kirlenmesi
· Suyun ve stabilizatörün polimerden uzaklaştırılması, kurutulması gibi yan işlemler gerektirmesi bunun ekonomik açıdan yük oluşturması
Akrilik asit, metakrilik asit, metil metakrilat, stiren, vinil asetat, vinil klorür, tetraflor etilen, klortrifloretilen monomerleri bu yöntemle polimerleştirilir. Süspansiyon polimerizasyonu endüstride çok sık kullanılan bir polimerizasyon yöntemidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder