2 Ekim 2015 Cuma

Polimer İthalatı 2015’in İlk Yarısında Arttı

İtalya’nın toplam polimer ithalatı, artan PP ve PE yüklemelerinden destek alarak 2015 yılının ilk yarısında yükseldi. 

PVC, PS ve PET ithalatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla azaldı. Ülkenin toplam polimer ithalatı ilk yarıda yıllık bazda %3’lük bir artış kaydederek 2,2 milyon tonu aştı.
Suudi Arabistan, Avrupa’da Şubat ayının ortasından Haziran ayına kadar yaşanan tedarik sorunlarından destek alarak, bu yılın ilk yarısında İtalya’nın poliolefin ithalatındaki piyasa payını artırdı. Ayrıca, güçlü netbacklerin de daha fazla sayıda Orta Doğulu tedarikçiyi Avrupa’ya çektiği görülüyor.
Ürün bazında bakıldığında, İtalya’nın homo-PP ithalatı yılın ilk yarısında yıllık bazda %4 oranında artarak neredeyse 500.000 tona ulaştı. Almanya, İtalya’nın en büyük homo-PP tedarikçisi konumunu korudu. Bu yılın ilk çeyreğinde İtalya’nın en büyük ikinci homo-PP tedarikçisi olan Fransa’nın yerini ise yılın ilk yarısında Suudi Arabistan aldı. PP kopolimer için, ithalat ilk yarıda yıllık bazda yaklaşık %16’lık bir artış kaydetti. Belçika, İtalya’ya 60.000 tonun üzerinde PP kompolimer ihraç ederek tedarikçiler arasında ilk sıralarda yer aldı.
İtalya’da, AYPE ithalatı 2015’in ilk yarısında yıllık bazda %0,6’lık bir artış göstererek, 285.000 tonu aştı. İtalya’ya en çok AYPE ihraç eden ilk üç ülke değişmeyerek, Fransa, Belçika ve Hollanda oldu. LAYPE ithalatı da 2014’ün ilk yarısına kıyasla neredeyse %3 oranında arttı. İtalya’ya en çok LAYPE ihraç eden ülkeler Belçika, Fransa ve Almanya’yı geride bırakarak üçüncü sıraya yükselen Suudi Arabistan oldu.
YYPE ithalatı da yıllık bazda yaklaşık %3 oranında arttı. Almanya, Ocak-Haziran döneminde İtalya’ya en çok YYPE ihraç eden ülke oldu ve onu Suudi Arabistan takip etti.
PP ve PE ithalatındaki artışa karşın, PVC ithalatı 2014’ün ilk yarısına kıyasla yaklaşık %2,6 oranında azaldı. Fransa, İtalya’nın PVC ithalatındaki %40’ın üzerindeki payını koruyarak tedarikçiler arasında ilk sırada yer almaya devam etti.
PS ithalatı da ilk yarıda yıllık bazda %11’lik bir düşüş kaydederek, 90.000 tonun altına geriledi. Almanya ve Belçika, İtalya’ya en çok PS ihraç eden ülkeler oldu.
İtalya’nın şişelik PET ithalatı da 2015’in ilk yarısında yıllık bazda %4 geriledi. Güney Kore İtalya’nın en çok PET ithal ettiği ülke olurken, onu Endonezya takip etti.
Fransa, 2015’in ilk yarısında İtalya’ya en çok polimer ihraç eden ülke oldu ve onu Almanya ve Belçika takip etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder