Birçok sentetik polimerin yapımı sırasında petrol kullanılmaktadır.
Her geçen gün yeni bulunan polimer sentez yöntemleri ile sentetik polimerlere yenileri eklenmiştir. Bazı uygulamalar yapılarak doğal polimerlerin kimyasal yapıları değiştirilir ve yeni özelliklere sahip sentetik polimerler elde edilmektedir. Endüstriyel olarak monomerlerden başlanır ve sentetik polimerler sentezlenir. Küçük moleküllerden başlayarak ilk sentezlenen sentetik polimer, fenol ve formaldehitten sentezlenen bakalittir.
Resim 1: Bakalit tutamaklar
Resim2: Fenolün formaldehitle birleşmesiyle oluşan doğal bakalit
Polimer sanayinde dünyada işlenen petrolün %2’si kullanılmaktadır. Bakalit ticari bir ürün hâline gelmiştir. Vana parçaları, bıçak sapı, düğme gibi parçaların yapımında kullanılmaktadır. Polietilen, polistiren, polivinilklorür, Politetrafloroetilen(teflon) vs. birer sentetik polimerdir. Aşağıda bazı sentetik polimerlerin özellikleri açıklanmış olup bazıları da kullanım alanlarına göre tablo hâline getirilmiştir.
Polistiren: Kırılgan, sert, şeffaf, pahalı olmayan kokusuz, işlenmesi kolay, ucuz bir polimerdir. Stirenin polimerizasyonu ile elde edilir. Plastik oyuncak yapımında, elektrikli ev aletlerinde, mobilya kaplamacılığında, plastik bardak ve tabaklarda, televizyon, buzdolabı gibi elektrikli aletlerin taşınmasında kullanılan köpüklerin yapımında kullanılır.
Resim 3: Polistiren malzeme
Politetrafloroetilen (Teflon): Etilendeki hidrojen atomlarının tamamının, flor atomlarıyla yer değiştirmesi sonucu tetrafloroetilen oluşur. Tetrafloraetilen polimerleşerek politetrafloroetileni meydana getirir, diğer ismi teflondur.
Teflonun yapışmama özelliği vardır. Bu özelliğinden yararlanarak tava ve tencereler yapılır. Mekanik dayanımının zayıf olması dezavantajıdır. Değerli bir polimerdir.
Resim 4: Teflon
Resim 5: Teflon tava
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder