5 Ekim 2015 Pazartesi

Kondenzasyon Polimerizasyonu

Kondenzasyon diğer bir deyişle basamaklı polimerizasyon fonksiyonel gruplar taşıyan moleküller arasında adım adım ilerler.

Önce iki monomer tepkimeye girerek bir dimer olşturur. Dimer, diğer bir monomerle birleşerek trimere veya kendisi gibi birdimerle birleşerek tetramere dönüşür ve benzer tepkimelerle bu zincirler büyümeyi sürdür. Polimerizasyon ortamında bulunan her büyüklükteki molekül birbirleriyle tepkimeye girebilir ve polimerin mol kütlesi yavaş yavaş, uzun bir zaman aralığında artar.
Kondenzasyon tepkimeleri -OH, -NH2, -COOH türü fonksiyonel guruplar taşıyan moleküller arasında gözlenir. Tepkimeye katılan moleküller, aralarından küçük bir molekül ayrılarak birleşirler, ayrılan küçük molekül çoğu zaman sudur. Kondenzasyon tepkimeleriyle polimer elde edilebilmesi için en az iki noktadan kondenzasyona girebilecek kimyasal maddeler gereklidir. Kondenzasyon tepkimelerinin bu noktalardan art arda ilerlemesiyle (polikondenzasyon) polimer zincirleri oluşur.
Şema 2.1: Glikol ve Adipik Asit monomerlerinin kondenzasyonu ile polyester oluşumu
Poleyester oluşumunu gösteren tepkime denkleminde, polyester formülünde köşeli parantez içerisinde gösterilen birime “ yinelenen birim’’ denir. Yinelenen birimin bileşeni reaksiyona giren diğer iki monomerinkinden farklıdır. Bu reaksiyon bir denge reaksiyonudur ve ortamdaki bütün fonksiyonel guruplar tükeninceye kadar devam eder. Basamaklı polimerizasyon, polimerlerin molekül ağırlığının yavaş yavaş artması ile ilerler. Basamaklı polimerizasyonda reaksiyon derecesi, reaksiyon süresinin bir fonksiyonu olduğundan istenilen molekül ağırlığı, reaksiyonun uygun bir süre sonunda durdurulmasıyla elde edilir.
Reaksiyon, reaksiyona giren maddelerden birinin tamamen tükenmesi ve bütün zincirlerin her iki yönde aynı fonksiyonlu gruplarla sonlanmasıyla durdurulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder