20 Ekim 2015 Salı

Plastik Hammaddede Gümrük Vergilerinin Sıfırlanmasına Yönelik Yeni Aşama

PAGDER plastik hammaddede gümrük vergilerinin sıfırlanmasına yönelik yeni aşama için uğraşıyor. 
Bildiğiniz üzere, ülkemizin de aralarında bulunduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi 17 ülke/bölge (Avrupa Birliği, ABD, Avustralya, Çin, Güney Kore, Hong Kong, İsrail, İsviçre, İzlanda, Japonya, Kanada, Kosta Rika, Norveç, Singapur, Tayvan, Türkiye ve Yeni Zelanda) “çevresel ürün” olarak tanımlanabilecek ve sektörümüzü ilgilendiren ürünlerin de dahil olduğu bazı ürünlerde gümrük tarifelerinin sıfırlanması amacıyla Çevresel Ürünler Anlaşması (EGA) müzakerelerine devam etmektedir.

Sektörümüzün gerek iç pazar payını gerekse potansiyel ihracat pazarlarındaki pozisyonlarını etkilemesi kuvvetle muhtemel olan söz konusu müzakerelerin 2015 yılı Aralık ayında tamamlanması hedeflenmektedir.

PAGDER müzakerelerde ülkemiz pozisyonunun belirlenmesi ve sektörümüzün çıkarlarının azami ölçüde korunabilmesini teminen, ülkemizin müzakerelere dahil olduğu Mart 2015 tarihinden bu yana, sizlerin değerli görüşlerine başvurdu, toplantılar düzenledi. Bu kapsamda, başta hammaddesi itibarıyla çevresel bir ürün olan plastiklere ait 3901-3915 aralığında yer alan GTİP’lerde tarifenin sıfırlanması ile hammadde darboğazının aşılmasına, yanı sıra 3916-3926 aralığında yer alan bazı GTİP’lerde ise tarifenin sıfırlanması ile ihracat pazar payımızın arttırılmasına katkı sağlanacağı görüşünü savundu.  

Alınan bu görüşler ve Ankara’da iştirak ettiği toplantılar neticesinde Ekonomi Bakanlığımız müzakerelerde gerekli müdahaleleri yapmış olup, sektörümüzce olumlu yaklaşılan ürünlerin listede kalması, listede yer almasında rahatsızlık duyulabilecek ürünlerin liste dışında bırakılması ya da ürün tanımlarının daraltılması kapsamında girişimlerde bulunmuştur.

Bu çerçevede, müzakerelerin bir sonraki etabı için Ekonomi Bakanlığı ile eşgüdümün sağlanması bağlamında ve özellikle sektörümüz hassasiyetlerini yansıtacak şekilde daraltılmış ürün tanımlarının tekrar ele alınmasında fayda vardır. Konu ile ilgili görüşlerinizi PAGDER’den Jale FİLİZ’e (
jale.filiz@pagder.org) iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder