15 Ekim 2015 Perşembe

Çin’de PET Piyasası Tatil Sonrasında Yükseldi

Çin’de, oyuncular geçen haftanın sonunda 1-7 Ekim arasında kutlanan bir haftalık Ulusal Gün tatili sonrasında piyasaya geri dönmeye başladılar. 

Oyuncuların faaliyetlerine geri dönmeleri zaman alsa da, ihracat teklifleri artışlarla telaffuz edilmeye başlandı.
Çin’de FOB bazında verilen PET teklifleri tatil öncesi seviyelere kıyasla 20-40$/tonluk bir artışa işaret etti. Ham madde maliyetlerinde görülen son zamanlarda ki artışlar da ihraç PET fiyatlarının yükselmesinde rol oynadı.
Hammadde maliyetlerinde, spot PTA fiyatları geçtiğimiz hafta boyunca 30$/ton, MEG 40$/ton ve PX ise 50$/ton yükseldi. MEG’e yönelik alım ilgisinin Çin’de bir haftalık tatil sonrasında arttığı bildirildi. Ayrıca, PTA fiyatları da haftalık bazda yükseldi. Ancak bu artışa rağmen Asya’da devreye alınması beklenen bazı PTA tesislerinin, fiyatlar üzerinde düşüş baskısı kurabileceği görülüyor.
Çinli Prosperity Jiangyin Petrochemical, doğu Jiangsu’da yer alan 600.000 ton/yıl kapasiteli PTA tesisini 12 Ekim’de devreye almayı planlıyor. Tesis, 1 Ekim’de durdurulmuştu. Bu arada, aynı üretici, aynı komplekste yer alan 2,2 milyon ton/yıl kapasiteli yeni bir PTA tesisini de faaliyete geçirmeyi planlıyor.
Çinli Hengli Petrochemical ise iki haftalık bakım çalışması sonrasında Dalian’daki 2,2 milyon ton yıl kapasiteli 3 No.’lu PTA tesisini devreye almayı planlıyor. Tesis, 5 Ekim’de devre dışı bırakılmıştı.
Çinli Zhejiang Yisheng Petrochemical ise Hainan’da yer alan 2 milyon ton/yıl kapasiteli PTA tesisini 20 Ekim’de devreye alacak. Ancak Hainan tesisi devreye alınırken; şirket, Dalian PTA tesisini Aralık ayında iki üç haftalık bir bakım çalışması nedeniyle devre dışı bırakacak.
Çinli bir PET üreticisi, “Artan PTA hammadde maliyetleri nedeniyle ihraç PET fiyatlarımızı arttırdık. Şimdilerde, tatil öncesi yeterince stok yapan alıcılar da fazla fiyat sorgusunda bulunmuyorlar. Ancak, PET fiyatlarının Kasım ayının başına kadar artışını sürdürmesi bekleniyor,” dedi. Bu üreticiye göre, ham petrol fiyatlarında son dönemlerde görülen yukarı doğru dalgalanmalar bu artışlar da rol oynadı.
Çin’de faaliyet gösteren bir tüccar ise, “Geçen hafta vadeli PTA fiyatları oldukça yükseldi ve bu durum da yurtiçi üreticilerin PET fiyatlarını artırmalarını sağladı. Asya’da PTA tedariki halen sıkışık ancak tedarik ay sonunda bir miktar rahatlama görebilir zira devreye alınması beklenen bazı tesisler var. PTA üreticileri tesislerini devreye aldığında; PET fiyatlarının yeniden bir düşüş baskısıyla karşı karşıya kalacağını düşünüyoruz,” yorumunu yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder