26 Ekim 2015 Pazartesi

Elastomerleri Tanıyalım

Oda sıcaklığında orijinal boyunun en az iki katına uzayabilen ve bu uzamayı sağlayan kuvvet ortadan kalktığında hemen hemen orijinal boyuna dönebilen polimer yapıdaki malzemeye elastomer denir. Çok düşük sıcaklıklarda oldukça serttir. 

İçlerinde bulunan makromoleküller seyrek çapraz bağlarla bağlanmıştır (Vulkanize olmuş polimerik malzemelerdir.) Ağ yapısına dönüştükten sonra geçici olarak şekillendirmek mümkündür fakat bu şekillendirme kalıcı değildir. Lastik ve kauçuk, bu grubu oluşturur. Tabii kauçuk, polibütadien, poliklorbütadien (neopren), nitril kauçuk, silikon kauçuk örnek olarak verilebilir.
·   Doğal kauçuk (Poliizopren): Doğal polimerik malzemelerdir. Lastik sektörü bu ürünü çeşitli şekillerde üreterek büyümektedir. Yapılarında tekrarlanan bir düzen yoktur, kristalsi değildir. Çapraz bağlarla bağlanmamış ancak çapraz bağlarla bağlanabilme özelliğine sahip polimerlerdir. Yumuşak lastiklerin çapraz bağlantı derecesi çok düşük, sert lastiklerde ise çok yüksektir.
Şekil 1.: Poliizopren
Lastik kavramı elastomer kavramı ile eş anlamlıdır. Çapraz bağlanmayı vulkanizasyonişlemi sağlar. Çapraz bağlanabilme özelliği vulkanizasyonla açıklanır. Kauçuk kimyasal yapı değişikliğine uğrayarak geri dönüşümsüz olarak elastik hâle getirilmesi ile oluşturulur.
·  Stiren-bütadien kauçuk: Uzun süre yük altında kalabilir, çok iyi kimyasal ve mekanik özelliklere sahiptir. Ayrıca ısıya karşı dayanıklıdır. Doğal gaz dağıtım şebekesinde, çeşitli su ve atık boruları bu polimerden yapılmaktadır. Ayrıca telefon, ev aletleri, bavul gibi malzemelerde örnek olarak verilebilir.
Resim 2.: SBR (Stiren-bütadienkauçuk)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder