6 Ekim 2015 Salı

Artan Dolar ve Kısıtlı Tedarik PP Piyasalarını Yukarı Çekti

Güneydoğu Asya PP piyasalarında, oyuncular yurtiçi PP fiyatlarının gerileyen spot propilen maliyetlerine rağmen geçtiğimiz hafta yükseldiğini bildirdi. 

Bu artış, bazı Güneydoğu Asya piyasalarındaki yerel para birimlerinin Amerikan doları karşısında değer kaybetmesinden ve kısıtlı tedarik söylemlerinden kaynaklandı. Ancak, genel olarak, bölgedeki PP piyasalarına hakim olan hava halen zayıf seyrediyor. Ayrıca, Çin’de 1 Ekim’de başlayan bir haftalık Ulusal Gün tatilinin de piyasa üzerinde ilave bir düşüş baskısı yaratması bekleniyor.
Malezya’da, bir distribütör geçen hafta yurtiçi üreticiden yeni Ekim ayı homo-PP tekliflerini 2200MYR/ton (49$/ton) artışla aldığını bildirdi. Ancak distribütöre göre, üretici kendilerini tedariklerinin kısıtlı olduğu yönünde uyardı. Plastik kaplar üreten Malezyalı bir işleyici de bu artış miktarını doğruladı ve, “Üretici, Amerikan doları karşısında gerileyen Malezya ringiti nedeniyle fiyatlarını yükseltti. Bu arada, Taylandlı bir üreticiden de ithal PP teklifleri aldık. Ancak, bu üretici bize indirim yapmayı kabul etmedi,” dedi.
Tayland’da, oyuncular, yurtiçi PP fiyatlarının geçtiğimiz hafta 2000THB/ton (55$/ton) yükseldiğini bildirdi. PP tedarikinin halen kısıtlı olduğuna değinen bir tüccar, bu nedenle PP üreticilerinin piyasada agresif bir şekilde teklif vermediğine değindi. Tüccar, “Taylandlı yurtiçi bir üreticinin PP kotaları yeterli değil. Alıcılar sipariş verdiği taktirde, mallarını ancak önümüzdeki ay itibarıyla alabilecekler. Ancak bu arada, spot propilen fiyatları de düşüş kaydediyor ve ithal PP fiyatları o kadar da güçlü değil. Bu sebeple piyasaya dair net bir fikir edinemiyoruz,” yorumunu yaptı.
Üretici kanadında tedarikin kısıtlı olduğu yönündeki piyasa söylemleri dışında, bazı işleyiciler sorunsuz bir şekilde mal bulabildiklerini bildiriyorlar. Taylandlı başka bir alıcı ise, “Nihai ürün talebimiz iyi değil. Bu nedenle sadece acil ihtiyaçlarımızı karşılayacak miktarda alım yapmaya devam ediyoruz,” şeklinde konuştu.
Endonezya’da, yurtiçi bir üretici, Eylül ayının başından beri tekliflerini her hafta düzenli olarak arttırıyor. Üreticinin geçen hafta açıkladığı en son zam miktarı ise bir önceki haftaya kıyasla 240.000IDR/tondan (16$/ton) bildirildi.
Vietnam’da, bir alıcı yurtiçi PP fiyatlarının geçen hafta 100.000-200.000VND/ton (5-10$/ton) yükseldiğini belirtti. Bu alıcıya göre, mevcut PP talebi o kadar güçlü olmasa da; Kasım ayında, yüksek sezonun başlaması bekleniyor. Bu nedenle alıcı, fiyatlarda ciddi bir gerileme olmasını beklemiyor.
Filipinlerde, bir işleyici yurtiçi PP üreticisinin sevkiyatlarında gecikme yaşandığından şikayet etti. Ülkedeki başka bir alıcı ise, “Yurtiçi PP fiyatları bir önceki haftaya kıyasla 1000PHB/ton (21$/ton) yükseldi. Ancak şimdilik, alım yapmak yerine, Çinli oyuncuların tatilden dönmesini bekliyoruz. Zira, Çin işbaşı yapınca piyasanın netleşeceğini düşünüyoruz,” dedi.
Diğer taraftan ham madde maliyetleri farklı bir yön izliyor. Asya’da, spot propilen maliyetleri Eylül ayının başına kıyasla 190$/ton geriledi.
Kaynak: Chemorbis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder