2 Ekim 2015 Cuma

Airbus Yolcu Jetleri 3D Yazıcı Sayesinde Uçacak

Airbus Yolcu Jetleri 3D yazıcılarla üretilen parçalara sahip motorlarla uçacak.

Çok değil, birkaç sene önce size bilgisayarınıza bir yazıcı bağlayıp mobilya, çamaşır makinesi parçası hatta sıfırdan bir araba üretebileceğinizi söylesek eminiz inanmazdınız. Ancak, birçoğumuz için hâlâ bilim kurgu gibi görünsede 3 boyutlu yazıcılarla tüm bunlar artık mümkün. 3 boyutlu baskı teknolojileri günümüzde endüstrinin birçok alanında kullanılmaya başlandı. Üretimin ve inovasyonun en sancılı aşamalarından biri olan deneme-yanılma ve prototip geliştirme süreçleri 3D yazıcılarla çok daha düşük maliyetli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir hale geldi. Örneğin, aşağıdaki GIF’lere bakın: Bu, bir uçak motorunun çalışır haldeki gerçek kopyası.
GE, 3D baskı teknolojisi ile gökyüzüne doğru dev bir sıçrama yaptı! Amerikan Federal Havacılık İdaresi FAA yakın zamanda ticari jet motorlarında kullanılmak üzere GE tarafından 3 boyutlu yazıcılarla üretilen bir motor parçasını onaylayarak 3D yazıcılar için yeni ve cesur bir çağa adım attı.
FAA tarafından onaylanan, General Electric’in GE90-94B motorlarında kullanılan 3D baskı teknolojisiyle üretilmiş T25 olarak da bilinen jet motoru parçası.
3 boyutlu baskı teknolojisiyle yapılabileceklerin sınırı yok! Buna en iyi örnek, GE üretim hattından çıkan jet motoru parçaları. 3D modelleme ile dijital ortamda hazırlanan çizimler GE fabrikalarında 3 boyutlu parçalara dönüştürülüyor ve daha efektif, hatasız ve hızlı üretim hattı sağlanmış oluyor.
3D Printer Teknolojisi
İleri teknik materyaller ve 3D printer teknolojisi ile üretilmiş parçalardan oluşan iki adet LEAP uçak motoruyla çalışan yeni nesil A320neo Airbus yolcu jeti geçtiğimiz günlerde ilk kez gök yüzündeki yerini aldı.
Yeni nesil Airbus’lar GE tarafından 3D yazıcılarla üretilen parçalara sahip LEAP jet motorlarıyla uçuyor.
LEAP uçak motoru, GE Havacılık ve Fransız Safran (Snecma) arasında ortak bir girişim olarak kurulan CFM International tarafından üretildi. İlk kez metal tozu katmanları kullanılarak 3D yazıcı ile üretilen 19 yakıt nozüllü yeni nesil LEAP uçak motoru, CFM International’ın ürettiği diğer motorlardan %15 daha fazla yakıt verimliliği sağlıyor.
3D yazıcı ince bir kobalt krom tozu tabakasına elektron ışını yollayarak katmanlı olarak yakıt nozülüne şekil veriyor.
CFM International, Boeing 737 MAX uçakları için LEAP-1B , Comac en C919 uçakların için ise LEAP-1C uçak motorlarını tasarladı.
En Çok Satan Uçak Motoru
Toplamda 8,900 satış ve sipariş ile yaklaşık 115 milyar dolarlık gelir kazandıran LEAP, GE Havacılık tarihinde en çok satan uçak motoru oldu.
Şu anda 3 ayrı modelde 30’dan fazla LEAP uçak motoru test uçuşlarına tabii tutuluyor. İlk LEAP uçak motorunun 2016 yılı içerisinde hizmete girmesi planlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder