15 Ekim 2015 Perşembe

Polistiren Ciddi Düşüşler Kaydediyor

Avrupa’da, ciddi bir düşüşle yapılan Ekim ayı stiren kontratını, PS piyasasındaki yeni bir dizi belirgin düşüş izledi.

Oyuncular, bu hafta işlemlerde üç haneli düşüşler bildiriyor. Zira bu kayda değer gerileme, bazı alıcılar ihtiyaç bazlı da olsa alım yapmak amacıyla pazara çekti.
Bu hafta İtalya’da Ekim ayı PS fiyatları 130-140 €/tonluk düşüşlerle geldi. Birkaç durumda 170€/tonu bulan daha belirgin düşüşler görüldü. Stiren kontratının 210€/ton gerilediğine dikkat çeken işleyiciler, şimdilerde yeni alımlarında hala temkinli davranıyor. PS fiyatlarının ilave düşüş payı bulunup bulunmadığını görmek için ham madde zincirini izleyen alıcılar, stok yapmakla ilgilenmiyor.
İtalya’da, Batı Avrupalı bir tedarikçinin bir distribütörü, “Geçen aya kıyasla 140€/ton düşüşle PS teklif ediyoruz, ancak talep zayıf. Distribütör piyasasında, rakiplerimizin 1200€/tonun altında kristal teklif ettiğini duyuyoruz,” şeklinde konuştu. Bir işleyici, izolasyon sektöründen gelen talep düzensiz olduğundan alım yapmakta tereddüt ettiklerini kaydetti. Fiyatlar bir miktar daha gerilerse, Kasım’da ilave alım yapabileceklerini de sözlerine ekledi.
Oyuncular tedarikin iyileştiği konusunda birleşiyor, ancak Orta Avrupalı bir üreticinin üretime dönmesine karşın arzın hala kısıtlı olduğunu belirtiyor. Bir işleyici de, “Üretici tesisini devreye aldı ve bir miktar kristal alımı yaptık. Ancak, haftanın sonraki günlerinde Ekim satışlarını halihazırda kapadıklarını öğrendik,” dedi.
Almanya’da, 140-170€/tonluk düşüşler teklif eden bir distribütör, “Bazı hallerde PS fiyatlarındaki düşüş 200€/tonu bulabilir. Keskin düşüşler bir miktar alım ilgisi oluşturduğundan talep daha iyi seyrediyor,” yorumunu yaptı. Belçika’daki kullan-at ürünler imal eden bir alıcı, Batı Avrupalı bir tedarikçiden bir önceki alımına kıyasla 170€/ton düşüş elde ettiğini ileri sürdü. Oyuncu, “İyi bir miktar bağladık. Ayrıca kaynağımız bize Eylül ayındaki monomer düşüşünün tamamını yansıtmamıştı,” dedi.
Avusturya’daki bir alıcı, “Aldığımız ilk teklifler Eylül ayına kıyasla 140€/ton civarında düşüşler gösteriyor. Ancak tedarik kaynaklarımızla pazarlık edeceğiz ve monomer kontratındaki daha yakın bir indirim elde edebiliriz,” şeklinde konuştu. Bu arada, Avrupa’da ham petrol piyasasının bu hafta bir miktar yukarı döndüğünü hatırlatan oyuncu, son dönemde stiren ve benzen maliyetleri arasındaki farkın azaldığını kaydetti ve PS piyasasının gelecek ay istikrar kazanabileceğini öngördü.
Türkiye’de, Batı Avrupa’dan ilk PS teklifleri bu hafta aylık 130€/ton düşüşle geldi. Bölgeden bir üretici nezdinde teklif veren bir tüccar, “Ekim ayı için 130€/tonluk bir fiyat düşüşü açıkladık ancak ciddi alım niyetindeki alıcılar için 20€/tonluk ilave bir pazarlık payımız mevcut. Şimdilik talep pek iyi değil, zira bugünlerde farklı bir Avrupa menşesi için daha uygun rakamlar teklif ediliyor,” dedi.
Kaynak: Chemorbis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder