15 Nisan 2015 Çarşamba

Dolar/TL Rekorunu Koruyor

CCnJcH8WgAAjkh4
Dolar/TL kuru 2.69 üzerinde rekor seviyenin altında.
Dolar/TL kuru Salı günü üst üste rekor kırdı ve 2.6943’e kadar yükseldi. Kur günü 2.6870 seviyesi civarında kapadı. Çarşamba gününe 2.60’un hafif altında başlayan dolar/TL yatay bir seyir izlemesinin ardından 2.69 seviyesinin üzerine çıktı. Kur, Çarşamba sabahı 2.6930’a kadar yükseliş kaydetti.
Dolar/TL kuru Salı günü ABD’den gelen zayıf perakende satışlar verisi ve Merkez Bankası'nın sözlü müdahalesi ardından 2.67 seviyesinin altına gevşeme gösterdi. Ancak kurdaki aşağı yönlü hareket kısa sürdü. Dolar/TL akşam saatlerinde yeniden yüzde 1.5'lik artışla 2.6951 oldu ve rekor tazeledi. Kur TSİ 21:46'da yüzde 1'den fazla yükselerek 2,6908 seviyesine geldi.
Euro/dolar paritesi Salı günü yüzde 1.07 seviyesine kadar yükselmesinin ardından kademeli olarak düşüş göstererek 1.0640’a indi. Şu sıralar 1.0630 civarında seyrediyor.
Dolar endeksi Salı günü açıklanan ABD perakende satışlar verisi sonrasında sert düşüş göstererek 98.400 puana geriledi. Ardından kademeli olarak artış gösteren endeks Çarşamba günü 99 seviyesine yaklaştı.
Merkez Bankası, 22 Nisan'da geçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının gündemine ilişkin açıklamada bulundu. Merkez, açıklamasında, söz konusu toplantıda, döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim ve Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını duyurdu.
Ekinci Ekonomik Danışmanlık Ekonomisti Şevin Ekinci Salı günü yaptığı yorumlarda, “Dolar/TL’nin yükselişinde iki faktör var. Biri euro/dolar paritesinin aşağı doğru yönelmesi, küresel anlamda doların değer kazanması, diğeri içerdeki siyasi sebepler. Haziran seçimi yabancı yatırımcılar tarafından bir risk faktörü olarak fiyatlanıyor. Moody’s’in beklendiği 10 Nisan tarihini de geçtik. Moody’s’in bir açıklama yapmaması da aslında tansiyonu çok düşürmedi. Çünkü bu açıkçası çok pozitif algılanmadı. Belki orada bir yorum yapsaydı daha farklı algılanabilirdi. Ama kurdaki yükselişin genel sebebi, ABD’de faiz artırımı beklentisi ile doların tüm dünyada değer kazanıyor olması. Kurdaki yükselişin devam edeceği beklentisindeyim. Çok çok iyi bir haber gelmesi halinde ancak 2.60’a belki geri çekilir ama şu an ben böyle bir olasılık görmüyorum. Çok iyi haber ne olur, ABD’den çok olumsuz veriler gelir. Fed’in faiz artırımı tarihine yönelik tahminler ötelenir o zaman kurda gerileme görülebilir. Hatta seçim sonuçlarına bağlı olarak 2.80 görülebilir” dedi.
Deniz Bank Portföy Yöneticisi Emin Tay Salı günü yaptığı açıklamalarda, "Dolar/TL yükselişinin ardındaki ana nedenin yurtdışı kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Tabii burada Türkiye'de seçim hikayesinin de TL'de ekstra bir baskı yaratması daha fazla değer kaybetmesine neden oluyor. Fed tutanakları sonrası değişen algı dolar/TL kurunu bir hayli yukarı doğru taşıdı. 2.67'leri gördük. İlk etapta teknik olarak 2.6888 seviyesi görünüyor yukarıda. Ancak önümüzdeki günler rüzgar tekrar tersten eserse bir miktar geri çekilme olabilir. Bunda da daha önceki tarihi seviye olan 2.6480 seviyesinin destek olması beklenir. Bundan sonraki dönemde 2.60'ın altı çok fazla beklenmemeli. ABD'de faiz artırımına ve Haziran'daki seçimlere yaklaşıyoruz" değerlendirmelerinde bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder