21 Nisan 2015 Salı

PET Fiyatları Üst Seviyelerde

CDGkkJlWEAATZG3
Endonezya’da, yurt içi üreticiler yükselen maliyetleri öne sürerek PET fiyatlarında bu hafta üç haneye varan artışlar açıkladı. Asya’daki yükseliş eğilimi devam ediyor.
Çin’in toplam PX kapasitesinin %12’sini oluşturan bir tesiste yaşanan patlamanın ardından, spot PX fiyatları haftalık bazda 60$/tonun üzerinde bir artış kaydetti. 
Çinli Dragon Aromatics’in Gulei, Zhangzhou, Fujian’da yer alan PX tesisinde 6 Nisan’da bir patlama meydana geldi. Toplam 1,6 milyon ton/yıl PX kapasiteli tesis, 14 Mart’ta bir aylık bir bakım çalışması amacıyla durdurulmuştu. Ancak bu olayın, Nisan ortasında tamamlanması beklenen bakım çalışmasının süresini uzattığı bildirildi.
Yükselen PX maliyetlerinin yanı sıra, MEG ve PTA için de CFR Çin bazındaki spot fiyatlar haftalık bazda 50$/ton ve 70$/ton aralığında artışlar gösteriyor.
Bir yurtiçi üretici, güçlenen maliyetleri öne sürerek yurtiçi piyasada PET fiyatlarını geçen haftaya kıyasla 100$/ton yükseltti. Üreticiden bir kaynak, “Talep iyi seyrediyor ve Çin’de PET fiyatları yükseldi,” yorumunda bulundu. Başka bir yurtiçi üreticiden bir kaynak, yaklaşan Ramazan tatilleri sayesinde yurtiçi piyasada PET talebinin iyi seyrettiğini bildirdi ve tedarikin yeterli olduğunu da ekledi. Kaynak, PX ve MEG fiyatlarındaki yükselişi göz önünde bulundurarak PET fiyatlarının 20-30$/tonluk ilave artışlar kaydedeceğini düşünüyor.
Bir işleyici, yurtiçi tedarikçilerin yeni PET tekliflerinde 70-100$/ton aralığında zamlar yaptıklarını, yalnızca bir üreticinin fiyatlarını 40-50$/ton yükselttiğini bildirdi. Alıcı, mevcut stokları nedeniyle şimdilik yeni alım yapmayı düşünmediğini bildirdi ve tedarikin genel olarak yeterli olduğunu da ekledi.
Başka bir işleyici, “Nihai ürün talebimiz Haziran-Temmuz dönemindeki tatiller sayesinde iyi seyrediyor. Bir yurtiçi üretici, siparişlerini durdurduğu için onlardan mal temin edemedik. Yurtiçi piyasada fiyatların daha da yükseleceğini düşünüyoruz,” dedi. Bir şişe üreticisi, “Çin’deki PX tesisindeki patlama satıcıların elini güçlendirdiği için bu hafta daha fazla sayıda tedarikçinin fiyatlarını yükselteceğini düşünüyoruz. Bu arada, PET tedariki yeterli,” diye ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder