24 Nisan 2015 Cuma

Dolar Rekor Tazeliyor

CDWkRpTWEAAqcSy
Dolar/TL piyasaların kapalı olduğu dün 2.7343'e kadar yükselmesinin ardından bu sabah güne 2,70'in üzerinde başladı.
Ancak yükselişini sürdüren dolar öğle saatlerinde yeniden 2,74'ü aştı. Dolar 2,7424'e çıkarak rekorunu yeniledi. 
Dolar Neden yükseliyor?
Seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin TL'de yarattığı satış baskısı devam ederken, TCMB'nin TL'deki değer kaybına siyasi nedenlerle gerekli tepkiyi gösteremeyeceği endişesi satışın daha da belirginleşmesine neden oluyor.
Bugün petrol fiyatlarının yükselmesinin de TL'deki değer kaybında etkili olduğunu belirtirken, TCMB'nin piyasadaki satışı kontrol altına almak adına bugüne kadar attığı dolaylı ve etkisi sınırlı olan adımlara daha etkili olacak bir adım eklememesi halinde kurdaki yükselişin devam edebileceğini belirtiyorlar.
TCMB'nin 22 Nisan'da kısa vadeli faizleri sabit tutması ve ardından TL'yi kalıcı olarak destekleyecek adımlar atmaması ve bu adımların önümüzdeki dönemde de atılmayacağı endişesiyle dolar/TL tarihi zirveye yaklaşmış, iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz altı ay aradan sonra ilk kez çift haneye yükselmişti.
Tek başına 10 yılı aşkın süredir hükümette olan AKP'nin bu seçim sonunda aynı güçte devam edip edemeyeceğine ilişkin belirsizlik TL'deki değer kaybının hızlanmasına neden oluyor.
Kamuoyu araştırma şirketlerinin yöneticileri, Erdoğan'ın başkanlık sistemindeki ısrarının 7 Haziran genel seçimleri öncesi AKP'de oy kaybına neden olduğuna işaret ederken, yüzde 10'luk seçim barajı sınırındaki HDP'nin TBMM'ye girip giremeyeceğinin parlamento kompozisyonu açısından kritik önemde olacağını vurguluyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder