21 Nisan 2015 Salı

Reolojik Özellikler

CDHFndNWIAArezc
Reoloji ve akışkanlık dikkate alınarak başka bir açıdan incelenebilir. Camsı geçiş sıcaklığının altında, gerdirildiklerinde, geri dönebilen, çok az esneklik gösterirler.
Bu esneme, gerdirilen polimer zincirindeki karbon - karbon bağı açısının, gerilme ile kısmen genişletilmesinden ve zorlanmasından kaynaklanmaktadır.
Gerdirme kaldırıldığında karbon - karbon bağları normal açılara geri döndüğünde malzeme de eski boyutlarına geri döner.
Camsı geçiş hemen üstünde, henüz katı halde olan polimer maddeye bir gerilim uygulandığında, polimer moleküllerinde kısmi yönlenme meydana gelir ve malzeme esner.
Polimer zincirlerinin birbirine dolaşmış olması durumu, polimer zincirlerinin kısmen çapraz bağlı olduğu durumdaki etkisi yaratacağından, gerilim kaldırıldığında polimer zincirlerinin kısmen çapraz bağlı olduğu durumdaki etkiyi yaratacağından, gerilim kaldırıldığında polimer zincirleri eski konumlarına ve malzeme de eski boyutlarına döner. Kauçuğumsu, elastomerik malzemelerde de gözlenen bu duruma visko - elastisite denir.
Sıcaklık arttırılmaya devam edildiğide, polimer malzeme ergir ve sıvı davranışları göstermeye başlar. Ergimiş polimer maddelerin viskozitleri yüksek olduğundan sıvı haldeki akışa vizkoz akış da denilmektedir.
Polimer maddelerin akışkan haldeki özelliklerinin belirlenmesi için çeşitli teknikler uygulanmaktadır. Bu belirlemelerin en önemli sonuçlarından birisi, ergimiş polimerlerde akışların 'Newton dışı' kurallara uyduğudur. Diğer bir deyişle akış, 'Newton' akışının aksine 'sürüme - shear' hızı ile değişmektedir. Bu durum, polimer zincirlerinin birbirine dolaşmış halde olmalarından kaynaklanmaktadır.
Aynı nedenle ergimiş polimere basınç uygulandığında, zincir dolanmaları gevşetildiğinde veya yok edildiğinden vizkozitede önemli düşüşler meydana gelmektedir.
Viskoz akışla ilgili önemli bir konu da, akıştan haldeki polimerin viskozitede ile molekül ağırlığı arasında bir ilişki bulunmasıdır. Polimerleşme derecesi 600'ün üstünde olacak şekilde molekül ağırlığı bulunan pek çok polimer madde için aşağıdaki eşitlik kullanılmaktadır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder