Yunanistan krizi, AMB’nin bölge tahvillerini hayatta tutması ile euroda dalgalanma olmayacağını gösteriyor.
Euro Bölgesi’nin borç krizinde olduğunu dönemde, İtalya Maliye Bakanı euroyu Titanik ile karşılaştırmış ve “Bir ülke batarsa hepsi batar” demişti.
Bu açıklamadan yaklaşık dört yıl sonra Yunanistan’ın eurodan çıkma ihtimalinin tekrar gündeme gelmesi ile birlikte yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bölgenin geri kalanını batmaz hale getirdiği iddiasında bulunuyor.
Avrupa’nın borç yüklü diğer ülkeleri bu kez AMB’nin 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) tahvil alım planından destek buluyor. İtalya ve İspanya’da tahvil faizleri bu yılın başlarında görülen rekor düşük seviyelerden yükseliş kaydetti. Ancak İtalya ve İspanya borç krizinde ulaşılan rekor seviyelerde küçük bir kesimi oluşturuyor. Kriz döneminde yatırımcılar, Yunanistan’ın eurodan ç.ıkışının (Grexit) domino efekti yaratacağı ve tüm bölgeye yayılacağı endişesi ile satışa gitmişlerdi.
Helsinki’deki Nordea Bank AB baş stratejisti Jan von Gerich, “Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nin geleceğini tehdit ettiğini artık düşünmüyorum. AMB başka bir krizin oluşmasını önlemek için gerekli araçlara sahip. Grexit senaryosunda yayılmanın görülme olasılığı o kadar büyük değil” dedi.
Yunanistan tahvilleri, bu ay gerileme gösteriyor. Yatırımcılar, ülkenin temerrüdü önlemek için finansal bir anlaşmaya varmada kısıtlı ilerleme sağladığı değerlendirmesi yapıyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder