21 Nisan 2015 Salı

Ekstrüzyon Uygulamalarında Kovan ve Vida Tipleri ve Çalışma Prensipleri

CDHi-aiUUAEpEj5
Besleme bölgesi (Katı taşıma)
Besleme bölgesi vidanın huniden malzeme aldığı kısımdır. Bu bölgenin görevi huniden aldığı granül veya toz hammaddeyi vida kanalına aktarmaktadır. Genelikle bölgede hatve derinliği sabittir. Bu hatveler sayesinde plastik malzeme belirli bir basınç artışı sağlanarak besleme hunisinden alınarak ileriye doğru itilir. Bu bölgede hammaddenin ilerlemesi, vida üzerinde kaymasına ve kovana sürtünerek tutunmasına bağlıdır.
Eritme bölgesi
Bu bölgenin görevi, beslenen plastiği eritmektir. Bu bölge boyunca granüller halindeki hammadde eriyerek bir eriyik havuzu haline gelebilir.
Klasik vidalarda hammaddeyi bölge boyunca kovana doğru bastırılarak eritme sağlanır. Beslenme bölgesindeki hacimsel büyüklüğün dozajlama bölgesine gönderilir. Besleme bölgesindeki hacimsel büyüklüğün dozajlama bölgesindeki hacimsel büyüklüğe oranı vidalara 'kompresyon oranı' olarak adlandırılır.
Dozajlama bölgesi
Vidanın en önemli bölgesidir. Eritilen plastiğin kalıptan çıkması için gereken basıncı oluşturur. Normal 3 bölgeli vidalarda basınç çıkışta maksimuma erişir fakat kalıp karşı basıncına göre hassas olup kapasite düşebilir. Modern cebri beslemeli bir vidada basınç, cebri besleme yivlerinin önünde maksimuma erişir.
En iyi ekstrüzyon şartları, maksimum seviyede homojenize edilmiş ve eritilmiş hammaddenin, en stabil basınçla kalıba gönderilmesi ile elde edilebilir.
Basınç dağılımı
Basınç, hammadde besleme işleminden, kalıp çıkışına kalıp çıkışına kadar sürekli artan faktör olmaktadır. Vidada sıcaklık kalıba yaklaştıkça artar. Kalıba ulaştığında sıcaklık ve alışkanlık değerleri en üst seviyededir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder