20 Nisan 2015 Pazartesi

Pet Şişeler Bu Ellerde Canlanıyor

CDBLZZPXIAA0MM0
Geri dönüşümü sanatla birleştiren Çek sanatçı Veronika Richterova, pet şişelerden bitki ve hayvan formlarında heykeller yaparak pete hayat veriyor.
Veronika Richterova yıllardır geri dönüşümden plastik şişeleri topluyor, onlardan hayvan ve bitki heykelleri yapıyor. Kendini pet şişe sanatına adayan Richterova'nın bu sanata başlarken amacı, insanları çevrelerindeki atık malzemeyi yaratıcı bir şekilde geri dönüştürmeye yönlendirmek olmuş. 
Sanatçı aslında şişelerden heykeller yapma fikrini şans eseri bulmuş. Plastik şişelerin ısı ile deforme olduğunu öğrendiğinde bu malzemelerden heykeller oluşturmaya karar vermiş ve işe evdeki eşyaları kopyalayarak başlamış.  Sanatçı, sanatını özel teknolojik işleme yöntemleriyle geliştirmiş. Isı kullanarak şekil verdiği pet şişe tasarımları oldukça dikkat çekici. İlk görüşte malzemenin pet şişe olduğu asla anlaşılmıyor. Bunun sebebi dış yüzeylerinin çok inceltilmiş olması. 
Richterova, pet şişelerden heykeller yapmaya başladıktan sonra sürekli plastik kutu ve şişeler aramak zorunda kalmış. Kısa bir süre sonra da topladığı plastik şişelerin değiştiğini, sevdiği şişelerle karşılaşmadığını fark eden sanatçı bazı şişeleri saklama kararı almış. 2007'de eşi Michal Cihlar ile birlikte koleksiyon yapmaya başlamışlar. Zamanla koleksiyon büyümüş.Sanatçı, bu koleksiyon sayesinde şişe tasarımlarının sürekli bir evrim içinde olduğunu gözlemlemiş. Arkadaşları ve dünyanın dört bir yanından kendilerine yeni şişeler getiren insanların destekleri sayesinde Richterova'nın koleksiyonu gün geçtikçe artıyor. Öyle ki artık Prag'da bu şişelerin sergilendiği bir müze bile var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder