Polimerlerin özellikleri molekül ağırlıklarına bağlı olarak değişmektedir.Bu maddelerin malzeme olarak davranışlarını etkileyen diğer bir husus da polimer zincirlerinin şeklidir.
Bu nedenle molekül ağırlığının ve zincir zincir şeklinin anlaşılması önem taşır. Bu konularda bazı bilgiler polimer maddelerde çözelti özelliklerinin incelenmesiyle sağlanabilmektedir. Ancak, molekül ağırlığı, zincir yapısı ve esnekliği ile atomların zincir boyunca dizilişleri hakkında en iyi bilgiler, kristallik ve reolojik özellikler başlığı altında yapılan incelemelerden elde edilir.
Kristallenme mekanizması, kristal yapısı, zincir şekli ve reoloji ile ilgili incelemeler; x-ışınları ve elektron saçılması, elektron ve ışık mikroskobu gibi oldukça ileri tekniklerle yapılabilmektedir. Ancak bu teknikler sayesinde polimerlerde kristal yapının, ''saçaklı misel''ler şeklinde ve/veya polimer zincirlerinin st üste katlanması ile oluşturdukları belirlenmiştir.
Mikroskobik boyutlardaki bu oluşumlarla polimer maddelerin bazı mekanik özellikleri ve davranışları açıklanabilmektedir. Makroskopik boyutlarda ise, polimer maddelerin küresel şekilli kristal toplulukları içerdiği belirlenmiştir. Bu agregatlara siferulit denilmektedir. Siferulitler, polarize ışıklı optik mikroskoplarla kolaylıkla görülebilmektedir. boyutları ise 0.1 mikronla 0.1 santim arasında değişebilmektedir. Kristallik ve buna bağlı olarak siferulitlerin miktar ve büyüklüğüne göre, polimer maddelerin optik özellikleri değişmektedir. Genelde kristalli yapıda olmayan, amorf polimer maddeler saydam iken, kristallik ve siferulit oluşumu arttıkça saydamlık azalmakta; giderek opak ve saydam olmayan malzemeler oluşturmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder