24 Nisan 2015 Cuma

İthalatta Bazı Ürünlerin Standartları Kaldırılıyor

CDV0MD_UEAAOBfk
Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliğini tesis eden 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı (OKK)’nın 5-7’inci maddelerine istinaden ülkemiz, Topluluk Kurucu Anlaşması'nın 34- 36’ncı maddelerine tabidir.
Topluluk Kurucu Anlaşmasının 34 ve 35’inci maddeleri bir üye devlette üretilmiş veya piyasaya arz edilmiş herhangi bir ürünün ilke olarak herhangi bir engelle karşılaşmaksızın diğer üye devlet pazarlarına serbestçe arzını düzenlemektedir. 36. Madde ise serbest dolaşımın ancak kamu sağlığı ve güvenliği meşru gerekçelerle sınırlanabileceğini öngörmektedir.
Komisyon bu çerçevede Türkiye’den, kendi ulusal teknik düzenlemelerine AB’den gelen mallara yönelik “karşılıklı tanıma” hükmü koymasını ve bunu uygulamasını beklemektedir. Ayrıca Türk ürünlerinin de topluluk pazarına arzı yasaklanamaz kararı alınmıştır.
Bu gelişmeler sonucunda Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan “Düzenlenmemiş Alanda Karşılıklı Tanıma Yönetmeliği” 2/5/2012 tarihli ve 2012/3169 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilerek 23/6/2012 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Söz konusu Yönetmelik gereğince yetkili kuruluşların yürürlükteki teknik düzenlemelerden (zorunlu standart dâhil) Yönetmelik hükümlerine aykırı olanları düzeltmeleri ve gerekirse yürürlükten kaldırmaları gerekmektedir.
Buna istinaden T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız sektörümüzü ilgilendiren ve aşağıda belirtilen standartların kaldırılması hususunda tarafımızdan bilgi talep etmektedir. Söz konusu standartların kaldırılması noktasında herhangi bir problem yaşanmaması için konuya ilişkin görüşlerinizi en geç 24 Nisan 2015 Cuma günü mesai saati bitimine kadar PAGEV’den Yağmur Cengiz'e (0212 425 13 13, yagmur.cengiz@pagev.org.tr) iletilmelidir.
Kaldırılması teklif edilen standartlar,
Standart Numarası
Standart Adı
TS EN 1555-2
Plastik Boru Sistemleri- Gaz Yakıtların Taşınmasında Kullanılan- Polietilenden (PE)- Bölüm 2: Borular
TS EN 1555-3
Plastik Boru Sistemleri- Gaz Yakıtların Taşınmasında Kullanılan- Polietilenden (PE)- Bölüm 3: Ekleme Parçaları
TS EN 13207
Termoplastik Silaj Filmleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder