15 Nisan 2015 Çarşamba

Altın 1.200 Doların Altında Kaldı

CCnMtT9WAAA3L9i
Altın, ABD verilerinin faiz artırımı beklentilerini etkilemesi ile birlikte 1.200 dolar seviyesinin altında tutundu.
Altın, Fed yetkililerinin faiz artırımının zamanlaması konusunda bölündüğünün görülmesinin ardından, yatırımcıların dikkatlerini, beklenenden daha düşük artan ABD perakende satışlar verisinin Fed'i faiz artırımını ötelemeye yöneltip yöneltmeyeceğine çevirmeleri ile birlikte, ons başına 1.200 doların altında tutundu.
Spot altın, Salı günkü seviyesi olan ons başına 1.192,78 dolardan, bugün Singapur saati ile 11:17'de 1.191,47 dolara geldi. Fiyatlar dün 1.184,10 dolara kadar inerek 1 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Altın Şanghay'da, Çin ekonomisinin 2009'dan bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştirdiğini gösteren verinin ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı.
Altın, Fed politika yapıcılarının, ilk çeyrekteki ekonomik yavaşlamanın temel olarak olağandışı kötü hava koşullarından kaynaklanmasının ardından, halen borçlanma maliyetlerini yükseltme yönünde hareket ettikleri spekülasyonuna bağlı olarak, son altı seansın beşinde değer kaybetti. Yüksek faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor. ABD'de perakende satışlar Mart ayında son dört ayda ilk kez arttı, ancak bu artış beklentinin altında kaldı.
Australia & New Zealand Banking Group Ltd., bilgilendirme notunda, "Altın dün iki haftanın gün içi en düşük seviyesini gördü, ancak fiyatlar ABD'nin hayal kırıklığı yaratan verisinin ardından yükseldi," dedi ve "Bu haftanın kalan kısmında açıklanacak veriler artan bir şekilde önemli olacak, zira beklentilerin altında kalırlarsa muhtemelen dolarda düşüşlerin sürmesine neden olacaklar" şeklinde görüş bildirdi.
Sıfıra Yakın
Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), geçen ayki toplantısında,  sıfır seviyesi yakınında seyreden faizin ne zaman artırılmaya başlanacağı konusunda bölünmüş durumdaydı. Fed'in 17-18 Mart toplantısının tutanaklarına göre, bazı üyeler politikanın Haziran ayında normalleştirilmeye başlanması gerektiğini düşünürken, diğer bir grup artışın bu yılın ilerleyen dönemlerinde yapılmasının daha iyi olacağını savunuyor.
Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dünkü seviyesi olan ons başına 1.192,60 dolardan bugün 1.190,70 dolara geldi. Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.7 düşerek 237.50 yuan ile 2 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, 238,41 yuana (ons başına 1.194,27 dolar) geldi.
Spot gümüş, iki günlük kaybının ardından, fazla değişmeyerek ons başına 16.1585 dolarda kaldı. Palladyum yüzde 0.1 kayıpla ons başına 764,543 dolara inerken, platin fazla değişmeyerek ons başına 1.150,50 dolarda kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder