17 Nisan 2015 Cuma

Çin’de PE, Etilen İle Neredeyse Aynı Seviyelerde

CCx2v4-UMAEy8Ip
Çin’deki oyuncular ithal PE fiyatlarının şimdilerde spot etilen ile neredeyse aynı seviyelerden işlem gördüğünü bildiriyor.
Kraker duruşlarından kaynaklanan sıkışık tedarik spot etilen fiyatlarını yukarı çekmeye devam ederken, oyuncular PEsatıcılarının polimer fiyatlarını mevcut monomer maliyetlerine paralel seviyelere getirme çabalarının alıcılardan direnç gördüğünü belirtiyor.
ChemOrbis Fiyat Endeksi’nden alınan verilere göre, CFR Çin bazındaki ithal filmlik YYPE fiyatları halihazırda CFR Kuzeydoğu Asya bazındaki spot etilen fiyatlarına kıyasla sadece 10-15$/tonluk bir prim taşıyor. YYPE’nin etilen üzerinde taşıdığı prim, neredeyse 250$/tonda yer aldığı Ocak ayının sonundan beri muntazaman geriliyor. YYPE ve etilen fiyatları birbirlerine bu kadar yakın seviyelerden en son 2014 yılının Ekim ayında işlem görmüştü.
Tüccarlar, bazı entegre üreticilerin son zamanlarda, etilen üretiminde daha cazip marjların olması nedeniyle, PE üretiminden ziyade etilen satışı yaptığını bildirdi. Xiamen merkezli bir tüccar, “Çin’de, satıcılar, ithal mallar için işlem gerçekleştirmede zorlanıyorlar. Zira talepteki artış beklentilerin altında kaldı. Yurtiçi mallar için verilen rekabetçi fiyatlar da satıcıların ithal tekliflerinde yapabilecekleri artış payını kısıtlıyor,” şeklinde konuştu. Diğer bir tüccar, indirim yapmayı kabul ederek Güneydoğu Asya menşeli filmlik LAYPE için bir işlem gerçekleştirebildiklerini bildirdi. Tüccar, “PE fiyatları, güçlenen spot etilen maliyetlerine paralel olarak güçlü seyretmeli. Ancak, talep o kadar teşvik edici değil ve sıradaki hamlemizi yapmadan önce, denizaşırı ülkelerdeki önde gelen üreticilerden yeni Mayıs ayı fiyatlarını görmeyi beklemeyi düşünüyoruz,” yorumunda bulundu. Üçüncü bir tüccar ise, “İthal piyasadan aldığımız fiyatları, özellikle AYPE için, kabul edilemeyecek kadar yüksek buluyoruz. Mevcut fiyat seviyelerinin çoğunlukla kurgusal olduğuna ve orta vadede çalışabilir olmadığına inanıyoruz,” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder