21 Nisan 2015 Salı

Ekstrüzyon Uygulamalarında Kovan - Vida Sistemlerinin Şekil Tanımı ve Temel Boyutlandırma

CDGcKniVIAAi54A
Ekstrüzyon uygulamalarında kullanılan kovan - vida sistemlerinde, görüntü itibari ile hangi bölümlerden oluştuğu ve temel boyutlandırmada kullanılan terim ve tekniklerin bilinmesi, hem üretici hem de kullanıcıların ortak bir dilde buluşmasını sağlamakta ve faydalı olmaktadır.
Dünyada plastik teknolojileri adı altında yapılan tüm çalışmaların, ortak dilde konuşulması ve belirli standartlarda uygulanabilmesi için EUROMAP normları oluşturulmuştur. Bu standartlar dahilinde, ekstrüzyon kovan - vida sistemleri de plastik işleme yeteneğini sınıflandırma ve boyutlandırma açışından çap (D) ve boy (L) ölçülerinin belirli bir oranına bağlı olarak imal edilmektedir.
L/D olarak tanımlanan bu oran, vida efektif boyunun, çapına oranı olup vidanın ilgili plastiği eritme ve işleme boyunu göstermektedir.
Basit yapılı bir ekstrüzyon kovanı ve vidası ele alındığında, vidanın sürücü boyu haricinde kalan kısmı hatve boyu L (genel) olarak adlandırılır. Ancak, L(D oranındaki L boyu, kovanın penceresinden itibaren başlayan yani plastik hammaddenin erimeye başladığı L (efektif) boyudur. Her proses için standart oluşturulmuş olan bu oranlar, gelişen plastik teknolojisi ile farklılıklar da göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder