Yeni nesil akıllı telefon kamerası bir fotoğraf veya video yardımıyla içeceğinizin içindeki kimyasal bileşeni gösterebilir desek, sizce ne kadar gerçekçi?
Bu sorunun cevabı tam da burada; Tel Aviv Üniversitesi’nden araştırmacılar küçük bir hiperspektral görüntüleme kamerasıyla bunu gerçekleştirmeye çalışmışlar. Hiperspektral görüntüleme insan gözü tarafından seçilemeyen ışık spektrasını tarayarak, her maddeye ve prosese özel elektromanyetik parmak izlerini tanımlayabiliyor. Normalde bu teknoloji daha büyük kameralarla yapılabilse de, Tel Aviv Üniversitesi’nden Prof. David Mendlovic daha küçük optik bileşenler kullanarak akıllı telefonlara uyabilecek kadar küçültmeye çalıştı.
MEMS adı verilen mikroelektronik sistem teknolojisi kullanılarak, kitle üretimine uygun standart akıllı telefonlarla çalışabilecek kamera tasarımları yapmaya çalışıldı. Çekilen fotoğraflardan anlam çıkarabilmek için bunların, farklı maddelerin hiperspektral işaretlerinin olduğu veri tabanlarıyla karşılaştırılmaları gerekiyor. Prof. David Mendlovic bu konuyla ilgili: “Bu optik element ayarlanabilir filtre ve yazılımı gibi davranarak, yeni bileşenleri destekleyebilir, resme bağlı bilgiyi çekip çıkarabilir” diyor.
Başlangıç sistemi Mobile World Kongresi’nde tanıtılacak olan ilk protatipin Haziran ayına kadar hazır olması bekleniyor. Geliştirilen teknoloji Unispektral adı altında üniversitenin Ramot teknoloji transfer şirketi tarafından geliştiriliyor. Bu gibi uygulamalar tüketici elektronikleri, otomotiv endüstrisi, biyoteknoloji ve ülke güvenliği için kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder