3 Nisan 2015 Cuma

İran’la Masaya Oturuldu

CBpcZ1ZWMAAHlBC
İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde çözüm yolunun bulunduğu ve anlaşmanın taslağının yazılmaya başlanacağı belirtildi.
Avrupa Birliği'nin Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran ile nihai anlaşma sağlanması halinde ülkeye uygulanan tüm yaptırımların kalkacağını belirtti. Mogherini AB'nin 30 Haziran'a kadar kapsamlı bir anlaşma sağlanmasını beklediğini kaydetti.
İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ile ortak basın toplantısı düzenleyen Mogherini, P5+1 ülkeleri ile İran'ın faaliyet planı üzerinde anlaşmaya vardıklarını ve anlaşma için temel çerçevenin çizildiğini söyledi. Zarif ise İran'ın nükleer silah yapma süresinin 1 yıl ile sınırlı kalmasını kabul ettiğini söyledi.
Nihai anlaşma için taslağın hazırlanma sürecinin hemen başlayacağını belirten Mogherini, planın İran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlayacağını kaydetti. Mogherini "Fordo'daki tesis AR-GE merkezine dönüşecek ve fisyon maddesine sahip olmayacak" dedi.
İran'ın anlaşma sayesinde uluslararası nükleer teknolojisine erişebileceğini ifade eden Mogherini, İran'ın Arak tesisindeki kullanılmış yakıtın yurtdışına gönderileceğini söyledi.Reuters'ın görüşmelere yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre ise İran'ın mevcut zenginleştirilmiş uranyum stoğunun üçte ikisi imha edilecek ya da ülke dışına çıkarılacak.
Anlaşma beklentileriyle gün içinde yüzde 5'e kadar düşen petroldeki zayıflığın, yaptırımların kalkacağı açıklamasıyla daha da derinleşmesi bekleniyor. ABD'de artan üretim ve OPEC'in üretimi yavaşlatmamasıyla piyasadaki petrol arzı talebin zaten çok üstündeydi. İran'ın petrol ihracatına başlamasıyla bu bolluğun daha da artması ve fiyatlar üzerindeki baskıyı kuvvetlendirmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder