10 Nisan 2015 Cuma

Yapısal Açıdan Polimer Maddelerde Kimyasal Bileşim

CCOQMkGUsAAaD1L
Bir polimer sentezlendiğinde bu polimer malzeme olarak davranışlarının açıklanabilmesi için, yapısal özelliklerinin anlaşılması gerekmektedir.
Polimermalzemelerinin yapısıyla ilgili temel özellikler, kimyasal bilişime, polimer zincirindeki atomların düzenlenmiş biçimine ve molekül büyüklüğü ve şekline bağladır.
Polimer Malzemelerde kimyasal bilişim, kimyasal ve fiziksel özellikleri önemli ölçüde etkilenmektedir. Örneğin polimer zincirinde ve/veya zincire bağlı olarak yer alan atomların veya grupların büyüklüğü, polimer zincirinin bir araya gelerek belirli bir düzen içinde dizilmelerini önemli ölçüde etkilediğinden, kristallenebilme özelliğini de etkilemektedir. PE örneğinde olduğu gibi, polimer zincirine bağlı küçük hidrojen atomları yerine, PVC örneğinde olduğu gibi, aynı zincirde her mer'de birer hidrojen atomunu alıp yerine büyük ve hacimli klor atomlarını bağladığımızda, bu polimerin kristallenebilme özelliğinde azalmalar meydana gelecektir. Bu nedenle PVC, hemen hiç kristalli değildir. Aynı şekilde polimerin kimyasal maddelere dayanıklı olabilmesi, elektriksel özelikleri, ısı ve oksitlenme ile bozunabilme yatkınlığı gibi önemli özellikleri de kimyasal yapıdan etkilenebilmektedir. Örneğin, C-F bağlarına kıyasla oksitlenmeye çok daha dayanıklıdır. Bu nedenle politetrafloroetilen, polietilene kıyasla, bu açıdan, önemli üstünlüklere sahiptir. Bir polimer zincirinde polar gruplar bulunduğunda aralarında oluşan kuvvetli elektiriksel güçler nedeni ile polimer madde önemli ve daha özellikler kazanılabilir. Örneğin, poliamidlerde karboksil grubundaki oksijen ile amid grubundaki hidrojen arasında oluşan hidrojen bağı nedeni ile polimer zincirleri biribine kuvvetle bağlandığından, poliamidlerde, kimyasal yapıdan beklenenin çok üstünde bir kristal ergime (Tm) sıcaklığına erişilebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder