6 Nisan 2015 Pazartesi

Polipropilenin Mekanik Özelliklere Etkisinin Taguchi Yöntemiyle Belirlenmesi

CB6TH-jWIAARS_r
Plastik enjeksiyon kalıp malzemeleri, mekanik özellikler, Taguchi metodu.
Plastik ürünlerin mekanik özellikleri, polimer malzemelerin özelliklerinin yanı sıra kalıp malzemeleri tarafından da etkilenebilir. Bu çalışmada; farklı kalıp malzemeleri kullanılarak, eriyik sıcaklığı, tutma basıncı, soğutma zamanı ve enjeksiyon basıncı gibi enjeksiyon parametrelerinin polipropilen (PP) malzemenin mekanik özelliklerine etkisi araştırıldı.
İki farklı ısı iletkenliğine sahip 2000 serisi alüminyum ve Ç 1020 kalıp malzemeleri deneysel çalışmada kullanmak için seçildi. Deneysel plan için Taguchi`nin L9(34) ortogonal tasarımı uygulandı. PP numunelerin elastiklik modülü, akma dayanımı, eğilme dayanımı ve izod darbe dayanımı test metotları kullanılarak ölçüldü.
Taguchi metodu kullanarak PP malzemenin mekanik özellikleri için S/N oranı hesaplandı ve mekanik özellikler üstüne parametrelerin etkisi varyans analizi (ANOVA) kullanılarak belirlendi. S/N oranları ve ANOVA sonuçlarına göre, plastik ürünlerin mekanik özellikleri üstüne farklı kalıp malzemelerinin ve enjeksiyon parametrelerinin etkileri olduğu görülmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder