6 Nisan 2015 Pazartesi

Polimer Zincirinde Konfigürasyon / Konformasyon / Taktisite

CB550l9WAAA-BqD
Polimer, zincirlerinin doğrusal veya dallanmış olmaları yanında, pek çok organik bileşikte olduğu gibi, değişik atomların ve/veya grupların polimer zincirinde yerleşme şekillerine bağlı olarak polimer zincir yapısında farklılıklar oluşacaklardır.
Böylece, polimer zincir yapısında farklılıklar oluşacaktır. Böylece, polimer zincirinin değişil ''konfigürasyon'' larından söz edilebilmektedir. Bu çerçevede, iki tür ''izoterm'' ortaya çıkarmaktadır. Karbon - karbon çifte bağına veya aromatik halkaya göre değişik grupların bağlanma konumundaki farklılıklar, geometrik izomerizm; polimer zincirindeki simetrik olmayankarbon atomuna göre değişik grupların bağlanması halinde ise optik izoterm oluşturmaktadır.
Konfigürasyon kavramının yanında, bir de ''konformasyon''dan kısaca söz etmek gerekir. Bu kavram, konfigürasyon oldukça farklıdır. Bir polimer zincirinin konfigürasyonu, polimer zincirinde arasındaki bağ kopartılmadıkça ve polimer zinciri kimyasal kimyasal olarak yeniden düzenlenmedikçe, değiştirilemez. Buna karşılık polimer zinciri, atomlar arasındaki tek bağlar etrafında dönebilir ve böylece farklı düzenlemeler olasıdır. Örneğin bir polimer zinciri iyice gerdirilerek bir düzlem üzerinde ''zig-zag'' görünümüne sokabilir. Aynı zincir, daha az gerdirilerek bükümlü veya yün yumağı şeklinde bir yapıya kavuşabilir. Bu değişik şekilleri, konformasyon olarak tanımlanmaktadır.
Polimer zincirinin konfigürasyonuna bağlı olarak, polimerlerde; ''taktisite'' kavramı ortaya çıkmaktadır. Polimer zincirinin taktisitesi, zincirdeki karbon atomlarının üzerinde bulunduğu düzleme göre değişik grupların ne yönde sıralandığına göre tanımlanmaktadır. Böylece, dğeişik uzay yapılı polimerler oluşmaktadır. Bu yapıdaki polimerlere stereo düzenli polimerler denilmektedir. Böylece aynı kimyasal yapıya sahip olan polimer maddelerin ''izotaktik, sindiotaktik ve ataktik'' gibi farklı yapıları bulunabilir.
Bu üç farklı taktisite ise genellikle üç farklı özellikle zincir oluşumuna yol açmaktadır. Örneğin, izotaktik ve sindiotaktik PP polimer malzeme olarak sıkça kullanılmakta iken, ataktik PP, uygun olmayan mekanik özellikleri nedeni ile uygulama alanı oldukça kısıtlı bir polimerdir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder