16 Nisan 2015 Perşembe

Etilen ve Nafta Farkı En Yüksek Seviyede

CCsyc5uUgAAdGRi
Önceki ChemOrbis Günün Haberleri’nde de belirtildiği üzere, Asya’da etilen ve nafta arasındaki fark Şubat başından bu yana mütemadiyen artıyor. Bu farkın son günlerde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı gözleniyor.
Sene başında ton başına 400$ seviyelerine kadar gerileyen spot nafta fiyatları hızlı bir şekilde toparlandıktan sonra iki aydan daha fazla bir süredir dar bir aralıkta çoğunlukla istikrarlı seyrediyor. Aksine etilen fiyatları sıkışıklık kaygıları nedeniyle düzenli olarak yükseliyor. Bu durum iki ürün arasındaki farkın rekor yüksekliğe tırmanmasına neden olmuş bulunuyor.
Asya’daki tedarik sıkıntılarını tetikleyen son üretim sorunları, Asya’da etilen fiyatları duruşlar nedeniyle yükselişte başlıklı ChemOrbis Günün Haberi’nde detaylı olarak belirtilmişti.
Spot nafta piyasasına bakıldığında fiyatların petrol piyasalarındaki gidişatı takip ettiği görülüyor. Petrolün ise son aylarda oldukça iniş çıkışlı bir seyir izlediği aşikar. Süregelen tedarik fazlası ve Çin’den gelen ekonomik verilerin zayıflığı enerji piyasaları üzerinde düşüş baskısı kurmaya devam ederken, olası bir talep artışı ve zaman zaman artan jeopolitik gerginlikler fiyatları yukarı çekiyor. Aşağıdaki grafik de spot etilendeki artışın, petrol ve nafta ile nasıl zıt bir seyir izlediğini gözler önüne seriyor.
ChemOrbis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder