Bir zamanlar 12 trilyon dolar seviyesinde olan dünya rezervleri daralıyor.
Dünya genelinde merkez bankaları tarafından tutulan döviz rezervlerinde 10 yıldır süren yükseliş sona yaklaşıyor.
Bloomberg’in derlediği verilere göre küresel rezervler, Ağustos 2014’teki 12.03 trilyon dolarlık rekor seviyeden Mart ayında 11.6 trilyon dolara geriledi ve 2004’te 5 katlık artışı sonlandırdı. Söz konusu gerileme, güçlü seyreden doların euro gibi diğer rezerv para birimlerinin değerini düşürmesi dolayısıyla abartılmış olabilir ancak yine de bir değişim olduğuna işaret ediyor. Çoğu Çin ve Rusya gibi gelişmiş ülkelerde merkez bulunan merkez bankaları rezervlerini geçtiğimiz 10 yılda her yıl ortalama 824 milyar dolar yükseltiyordu.
Doların tartışmasız dünyanın en dominant para birimi olarak rolüne sembolik dönüşünün ötesinde rezervlerdeki düşüşler küresel piyasalarda başka etkiler yaratabilir. Rezervlerdeki gerileme, gelişmekte olan ülkelerin para arzlarını artırmalarını ve yavaşlan ekonomik büyümeyi desteklemelerini zorlaştırabilir. Eurodaki düşüşü şiddetlendirebilir ve ABD Hazine tahvillerine talebi azaltabilir.
Londra’daki SLJ Macro Partners LLP kurucularından Stephen Jen, “Gelişmekte olan piyasalar için büyük bir zorluk. Şu an daha fazla teşvike ihtiyaçları var. Volatilite artabilir” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder