28 Temmuz 2015 Salı

Suudi Üreticilerin Karı 2. Çeyrekte Azaldı

Büyük ölçekli Suudi Arabistanlı üreticiler bu yılın ikinci çeyreği için mali sonuçlarını açıklamaya başladı. 

Üreticilerin büyük bir kısmı, Nisan-Haziran döneminde ürün fiyatlarındaki düşüşün net karlarını azalttığını belirtti.
Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) bu yılın ikinci çeyreğinde net karının azaldığını açıkladı. Şirketin Nisan-Haziran dönemindeki net karı, yıllık bazda %4,5 düşüşle 6,17 milyar Suudi Arabistan riyaline (1,64 milyar dolar) geriledi. SABIC’in karının azalmasının arkasındaki sebep olarak, petrokimya ürünleri için gerileyen fiyatlar gösterildi. Ayrıca, şirketin satışları da Ocak-Mart döneminde arttıktan sonra ikinci çeyrekte yıllık bazda %13’lük bir düşüş kaydetti.
Sipchem’in de ikinci çeyrekteki net karı yıllık bazda %55’lik bir düşüş kaydederek 110,2 milyon riyalde (29,4 milyon dolar) yer aldı. Şirketin karındaki bu düşüş, tesislerinden birini bakım çalışması için durdurmasına ve ürün satış fiyatlarındaki ciddi düşüşe bağlandı.
Tasnee ise 2015 yılının ikinci çeyreğinde 107,7 milyon riyal (28,7 milyon dolar) net zarar kaydetti. Şirket, 2014’ün aynı döneminde 408,3 milyon riyal (108,87 milyon dolar) kar etmişti. Tasnee’nin ikinci çeyrekteki mali sonuçları, yükselen genel ve idari masraflardan ve gerileyen ürün fiyatlarından etkilendi.
Sahara Petrochemical’ın ikinci çeyrekteki karı, yıllık bazda neredeyse %94’lük bir düşüşle, 11,4 milyon riyale (3,04 milyon dolar) geriledi. Zayıf satışlar ve gerileyen ürün faaliyetleri, şirketin karındaki düşüşün temel sebepleri arasında gösterildi. Sahara’nın mali sonuçlarının ayrıca, iştirakleri Al Waha Petrochemical ve Maaden Petrochemical (SAMAPCO) tarafından aynı çeyrekte yürütülen bakım duruşlarından da etkilendiği belirtildi. Al Waha, Al Jubail’de yer alan 450.000 ton/yıl kapasiteli PP tesisini 1 Nisan’da bir ay sürecek bir bakım çalışması için durdurmuştu.
Diğer yandan, PetroRabigh, ikinci çeyrekte net karını neredeyse üçe katladı. Şirketin net karı, 2014’ün ikinci çeyreğinde 172 milyon riyalden (45,86 milyon dolar), bu yılın aynı döneminde 504,9 milyon riyale (134,64 milyon dolar) yükseldi. Şirketin artan karı, belirli ürünler için iyileşen marjlarına bağlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder