29 Temmuz 2015 Çarşamba

Karayolu Taşımacılığında Tam Serbestleşme Sağlanırsa AB İle Ticaret Artacak

Karayolu taşımacılığında 'tam serbestleşme' sağlanırsa Türkiye-AB ticareti 3.5 milyar Euro artacak.

Avrupa Komisyonu için hazırlanan, 'AB ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir anlaşmanın ekonomik etkileri üzerine bir çalışma' başlıklı araştırmanın sonuçları, 'tam serbestleşme' halinde Türkiye ile AB arasındaki ticaretin 3.5 milyar Euro artacağı ve 39 bin kişiye ilave istihdam yaratılacağına işaret ediyor.
Avrupa Komisyonu’nun Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Müdürlüğü tarafından bağımsız bir konsorsiyuma hazırlatılan 'AB ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir anlaşmanın ekonomik etkileri üzerine bir çalışma' başlıklı araştırma ile Türkiye'de kayıtlı karayolu taşımacılık firmalarına AB ülkeleri tarafından uygulanan kota kısıtlamalarının kaldırılması için 'Türkiye-AB arasında ayrı bir karayolu taşımacılığı anlaşmasının imzalanması' seçeneği bilimsel olarak analiz edildi.
Raporun sonuçlarına göre; Türkiye ile AB arasındaki karayolu yük taşımacılığı hizmetinin serbestleştirilmesine ilişkin dört ana senaryodan biri olan 'tam serbestleşme' sağlanması durumunda Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticarette 3.5 milyar Euro’luk artış yaşanacak. Türkiye’nin AB’ye yapacağı ihracat 1.9 milyar Euro artarken, AB’nin Türkiye’ye ihracatında ise 1.6 milyar Euro yükseliş kaydedilecek. 'Tam serbestleşme', Türkiye’ye ek 25 bin kişi, AB’ye de ek 14 bin kişilik istihdam sağlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder