9 Temmuz 2015 Perşembe

Biyo Bazlı Plastiklerin Ticareti Liberalleşiyor


AB ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi 13 ülke arasında 8 Temmuz 2014 tarihinde Cenevre’de gerçekleştirilen toplantıda, yeşil ürünlerin ticaretine ilişkin ileriye dönük bir anlaşmanın müzakerelerine başlandı. 

Resmi bildiri ile, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 13 DTÖ üyesi ülke ile AB arasında çok taraflı Çevresel Ürünler Anlaşması’na (Environmental Goods Agreement-EGA) yönelik önemli bir adım atılmış oldu.
Bu çalışmalar içerisinde dikkat çekici olanı plastik geri dönüşüm ve atık malzemelerin çevreci ürünler içerisinde en başta yer almasıdır. Plastik sektörü olarak defalarca dile getirdiğimiz "Plastiğin geri dönüşüm özelliği sayesinde yüzyılımızın en çevreci malzemesi olduğu" tezimizin bu anlaşma ile bir kez daha doğrulanmış olduğunu görüyoruz.
Konu ile ilgili olarak dün ve bugün Ankara'da Bakanlıkla yapılan görüşmelerde; AB ile birlikte yapılan bilimsel bir çalışmaya istinaden çevrenin korunmasını olumlu yönde etkileyecek hammadde ve mamullerle ilgili oluşturulan ekteki liste üzerinde çalışıldı. Bu çalışmalar sonuçlandığında söz konusu listede yer alan ürünlerin, anlaşamaya taraf ülkelerin düzenli olarak yaptıkları toplantılarda gelen itirazlar göz önüne alınarak oylanacağı ve çoğunluk tarafından onaylanan ürünlerin anlaşmaya taraf ülkelerdeki ticaretinin vergisiz yapılacağı öngörülmektedir. Yine bu anlaşmayla özellikle Biyopolietilen gibi biyo bazlı plastiklerin ticaretinin de liberalleştirilmesi amaçlanmaktadır.
Uzun yıllar sürecek bu müzakerelerin sonuçlanması durumunda gümrük vergilerinin sıfırlanması görüşülen ürünler listesi ekte verilmiştir. PAGEV, bu çerçevede uluslararası toplantıya ülkemiz görüşü hazırlanırken firmalarımızın da ekteki listede yer alan ürün grupları ile ilgili olumlu/olumsuz görüşlerini veya yukarıda bahsedilen çevresel konularda olumlu etkisi olan yeni ürün ekleme taleplerini toplamaya devam ediyor. Özellikle bu anlaşmayı, üretimleri yönünden olumlu değerlendiren üyelerin yanı sıra ürettikleri ürünler bazında bu anlaşmadan olumsuz etkileneceklerini öngören üyelerin de itirazlarını gerekçeleriyle PAGEV’e iletmeleri çok önemlidir.
Ayrıca 10 Temmuz 2015, Cuma günü PAGEV Vakıf merkezinde konu hakkında bir bilgilendirme ve görüş alışverişi toplantısı planlanmakta olup katılacak firmalar, Sibel Kalyoncu (0212 425 13 13, sibel.kalyoncu@pagev.org.tr) ile irtibata geçebilir.
Birçok ülkenin taraf olduğu bu tür anlaşmaların hayata geçmesi zaman alacak olsa da söz konusu gelişmeleri, özellikle plastik ürünlerin çevrenin korunmasına yönelik etkisini ortaya koyması ve geri dönüşümün önemini bir kez daha vurgulaması yönünden önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder