Spot nafta fiyatları haftalık bazda yalnızca hafif değişiklikler gösterdiği için, etilen maliyetlerindeki keskin düşüşler yükselen tedarik seviyelerine bağlandı. Bölgedeki bazı krakerler, bakım çalışmalarının ardından Haziran ayında devreye alınmıştı.
Spot etilen fiyatları, geçen haftanın sonunda CFR Kuzeydoğu Asya bazında yaklaşık 100$/ton düştü. CFR Güneydoğu Asya bazındaki teklifler de, bölgedeki oyunculara göre haftalık bazda 110$/ton geriledi. Tedarikin Güneydoğu Asya’da daha bol olduğu, bu sebeple de bölgedeki etilen fiyatlarının, Kuzeydoğu Asya’ya kıyasla nispeten daha büyük bir düşüş kaydettiği bildirildi.
Oyuncular, Asya’da bakım sezonunun sona ermesinin ardından tedarik seviyelerinin yükseldiğini belirtti. Asyalı üreticiler, Haziran boyunca toplam 3 milyon ton/yılın üzerinde etilen kapasitesini devreye aldı.
Çinli Dushanzi Petrochemical, Dushanzi, Xinjiang’taki nafta krakerlerini Haziran ortasında devreye aldı. Toplam 1,2 milyon ton/yılın üzerinde etilen kapasitesine sahip olan iki kraker, Nisan ortasında bakım çalışması amacıyla durdurulmuştu. YNCC’nin Yeosu, Güney Kore’de yer alan 1 No’lu krakeri de planlandığı üzere 16 Haziran’da devreye alındı. 860.000 ton/yıl etilen kapasiteli kraker, Mayıs ortasında bir aylık bir bakım çalışması amacıyla durdurulmuştu.
Japon Idemitsu Kosan da 620.000 ton/yıl kapasiteli Tokuyama krakerini 21 Haziran’da devreye aldı. Tokuyama ünitesinin öncesinde, şirket 375.000 ton/yıl kapasiteli Chiba krakerini 5 Haziran’da devreye almıştı.
Mitsubishi Chemical da, 20 Mayıs’ta başlattığı bakım ve kapasite artırma çalışmasının ardından Mizushima krakerini Haziran’ın son haftasında devreye aldı. Bu çalışmanın ardından krakerin etilen kapasitesi 570.000 ton/yıla yükseldi.
Krakerlerde artan üretimin yanı sıra, Orta Doğulu tedarikçilerin yaptığı denizaşırı yüklemeler de piyasa üzerinde düşüş baskısı kuran diğer bir etken olarak gösterildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder